PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO IZ BRISELA: Kurti nije spreman da prihvati ZSO, u Brisel je došao s namerom da se nešto potpisuje
Foto: Printscreen/TV Pink

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO IZ BRISELA: Kurti nije spreman da prihvati ZSO, u Brisel je došao s namerom da se nešto potpisuje

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon niza sastanaka sa zvaničnicima EU i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, gde je danas nastavio borbu za očuvanje Kosova i Metohije i čitave Srbije.

"Imali smo težak sastanak, imaćemo još sastanaka, 18. (marta) bi trebalo da se vidimo na teritoriji Severne Makedonije, tada će gospodin Borelj biti u poseti regionu. Do tada bi trebalo sa Lajčakom da pričamo o stvarima za implementaciju", počeo je predsednik Vučić.

"U dokumentu EU je istaknuta neophodnost poštovanja prethodnih dogovora. Gospodin Kurti nije bio spreman da prihvati ZSO, ne znam da li će biti u budućnosti. Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali plašim se da ćemo ostati zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno".

Aleksandar Vučić, uključenje iz Brisela
foto: Printscreen/TV Pink

"Od svih velikih priča, (danas) nije bilo ništa posebno, ali važno je da smo razgovarali".

"Gospodin Kurti je došao s namerom da se nešto potpisuje".

"Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo. Kako god okrenete, ZSO je na prvom mestu. Plašim se da je to začkoljica".

"Video sam da se vodi kampanja protiv ZSO, sutra ću detaljno govoriti o tome. Tu postoje 22 principa koji su za nas od presudnog značaja. Ako to neko ne razume, onda ne razume realnost. Ako nekome padne na pamet da ukine platni promet, evo pitam kako ćemo da plaćamo plate lekarima, profesorima".

"Neko je mislio da će za jedan dan da ide potpis?! Pa ne ide tako. Ovo je ozbiljan proces. Zato ću da otkažem neka spoljnopolitička putovanja da bih razgovarao sa Lajčakom i da bih se spremio za 18".

Aleksandar Vučić, uključenje iz Brisela
foto: Printscreen/TV Pink

"U okviru potpisanih principa ZSO postoji funkcija koja se tiče zdravstva, školstva, prostornih planova... Zato sam pažljivo slušao Kurtija, ali to su obaveze koje moraju biti ispunjene. Ne zaboravite da je Evropski savet 23. ili 24, i oni žele da imaju izveštaj do tada da li je nešto postignuto, i onda će se u skladu sa time odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih", rekao je Vučić i dodao:

"Još uvek nema mape puta, na njoj mora da se radi".

Da li je Srbija spremna da prizna nezavisnost Kosova, bilo je pitanje na engleskom jeziku, na šta je predsednik Vučić, takođe na engleskom, odgovorio:

"Srbija je članica UN, a Kosovo to nije i mi uvek podržavao Povelju UN i Ustav Srbije".

"Priština ima odlične timove, hvalili su se da su pobedili Jeremića i Tadića, ali nisu to oni, nego Amerikanci i Evropljanima. Ali polako, ne ide to tako lako kako su oni zamislili".

"Živela Srbija", rekao je predsednik Vučić na kraju obraćanja.

Podsetimo, tzv. Kosovo i Srbija su u aprilu 2013. godine dogovorili Briselski sporazum. Evropski predlog koji čeka na potvrdu lidera smatra se najvažnijim dokumentom do sada koji bi trebalo da vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track