PREDSEDNIK U DOBANOVCIMA NA IZGRADNJI VGP PARKA: Bez logistike nema uspeha u trgovini, pozivam investitore da dođu i na jug Srbije
Foto: screenshot Video Plus

izgradnji

PREDSEDNIK U DOBANOVCIMA NA IZGRADNJI VGP PARKA: Bez logistike nema uspeha u trgovini, pozivam investitore da dođu i na jug Srbije

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obeležavanju početka radova na izgradnji industrijskog parka u Dobanovcima, u čiju gradnju investira panevropska kompanija VGP.

- Logistika je veoma važna, a danas mi se čini da je teško zamisliti bilo kakav uspeh u proizvodnji bez logistike. Zato mi je drago da smo ugostili ovu belgijsku kompaniju u Srbrbiji - rekao je predsednik Vučić.

Kako je istakao predsednik za njega je važno i što je VGP došao u Srbiju, ali i ono što je čuo o efikasnosti srpske administracije.

- Bez obzira što je teška godina, mi očekujemo da ćemo biti šampioni u privlačenju investicija. Mi se nadamo i verujemo da možemo da izgradimo snažniju, ekonomski uspešniju Srbiju. Za mene je veoma važno što je VGP došao u Srbiju. Mi znamo da vi ne uzimate ni subvencije, niti podsticajna sredstva, ali ako budete hteli da idete u Niš ili Leskovac, mi smo spremni mnogo da pomognemo. Važna mi je jedna rečenica koju je rekao Van Get, da je naša administracija radila dobro. Nego da vas podsetim javno, možda pomislite da ako budete hteli da idete u Niš i Leskovac, mi smo spremni da pomognemo. Možete da računate od nas na najveću moguću podršku. Mi moramo da podignemo jug naše zemlje. Za nas je posebno važna vaša usredsređenost na razvoj obnovljivih izvora. Molim vas i dalje sa jednakom strašću volite Srbiju, i da posetite i jug Srbije, južnije od Niša - rekoa je predsednik.

Aleksandar Vučić, Dobanovci
foto: screenshot Video Plus

Predsednik je rekao i da će ovi kapaciteti unaprediti sveukupne logističke kapacitete u Srbiji i učiniti je konkurentnijom u regionu.

Vučić je dodao da se u Srbiji dugo potcenjivao značaj logističko-trgovačkih centara i da je njihov značaj uvideo kada je Delez pre devet godina otvorio prvi logistički centar, koji su potom svi kopirali.

On je istakao da je Delez najavio nova ulaganja u Srbiji i da su dugoročno orijentisani za ostanak u Srbiji.

- Ja se sećam kada je Delez kupio Maksi, mnogo sam srećan što ste dugoročno orijentisani ka našoj zemlji. Molim vas za malo više ulaganja na jugu Srbije - dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Dobanovci
foto: screenshot Video Plus

Predsednik Vučić i izvršni direktor VGP Jan Van Git simbolično su obeležili početak radova, a srpski predsednik se tom prilikom našalio rečima:

– Ovo je moja građevinska dozvola.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Upitan da prokomentariše kakava je situacija u bankarskom sektoru, nakon krize u Kaliforniji i propasti banka u Silicijumskoj dolini., Vučić je rekao da je "apsolutna sigurnist u bankarskom sektoru u Srbiji".

- Oni su jedna od ključnih banaka za start apove. To je sad velika kriza. Svakako posledica već ima. Što se naših banaka tiče, nikakvih problema nema, ljudi treba da budu apsolutno sigurni. Čudna neka vremena, čujem da se zakazuje susret Si Đinpinga i Putina - kazao je predsednik i dodao da veruje da ćemo ove godine imati preko 4 milijarde stranih direktnih investicija.

Aleksandar Vučić, Dobanovci
foto: screenshot Video Plus

Izvršni direktor i vlasnik VGP Jan van Get rekao je da će u Beogradu biti najveći VGP park u regionu i da ulaganja u Srbiju predstavljaju prekretnicu za tu kompanija.

- Srbija je predivna zemlja. Impresionirani smo kvalitetom infrastrukture. Nisam ovde da komentarišem politički aspekt pridruživanja (EU), ali sam uveren da Srbija pripada evropskoj porodici - rekao je Van Get.

On je dodao da će kompanija Delez biti njihov glavni klijent u Beogradu.

Generalni direktor Delez Srbija Jan-Vilem Dokhejr rekao je da je ta kompanija otvorila svoj prvi distributivni centar pre devet godina.

- Verujem da smo srećni da stojimo danas ovde i da sa VGP napravimo najveći distributivni centar - rekao je Dokhejr.

Nenad Bjelogrlić, direktor VGP za Srbiju poručio je da je ovo značajna investicija samo početak.

- U proteklih godinu i po dana vredno smo radili da VGP park od inicijalne ideje dođe dovde - kazao je Bjelogrlić.

Predsednik Vučić je po dolasku, porazgovarao sa investitorima.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Budući VGP Park Beograd prostiraće se na površini većoj od milion kvadratnih metara, a nalazi se pored autoputa M-70 i M-75, kao i beogradskog kružnog puta.

Lokacija VGP Parka je u blizini Međunarodnog aerodroma Nikola Tesla, samo 15 kilometara zapadno od centra grada.

Kamen temeljac će položiti predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Jan Van Geet, izvršni direktor VGP, najavili su organizatori.

VGP je panevropska kompanija koja poseduje, upravlja i gradi nekretnine u oblastima logistike i poluindustrijske proizvodnje i prvi put dolazi u Srbiju.

Pruža usluge klijentima koji traže lokacije u blizini velikih evropskih gradova, sa direktnim pristupom glavnim putevima i lakim pristupom i radom 24 sata dnevno.

VGP grupa posluje u 17 evropskih zemalja, a imovinu poseduje u 14 zemalja.

Strateški fokus VGP grupe, koja poseduje veliku površinu zemljišta za buduće projekte, je na razvoju poslovnih parkova sa više zakupaca.

Obeležavanje početka predviđeno je za 10 časova, u Dobanovcima, saopštila je služba ua saradnju sa medijima predsednika Republike.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja