DA LI SU PREGOVORI U RAMBUJEU BILI SAMO IZGOVOR ZA BOMBARDOVANJE SRJ? Olbrajtova non-stop insistirala da se vojno udari na Srbiju
Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP / Profimedia, GWUZD PAVEL / Česká editoriální fotografie / Profimedia

šok detalji

DA LI SU PREGOVORI U RAMBUJEU BILI SAMO IZGOVOR ZA BOMBARDOVANJE SRJ? Olbrajtova non-stop insistirala da se vojno udari na Srbiju

Politika -

Nekadašnji ambasador Velike Britanije u Beogradu Ajvor Roberts otkrio je u svojim memoarima kako su izgledali pregovori u Rambujeu 1999. godine, a posebno se osvrnuo na ulogu tadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Ona je, naveo je Roberts, govorila da je za upotrebu sile kako bi se izvršio pritisak na predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Mirovna konferencija o Kosovu je, podsetimo, februara 1999. počela u francuskom zamku Rambuje kod Pariza. Na konferenciji su učestvovali predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz posredovanje izaslanika SAD, Rusije i EU. Krah konferencije, nakon bezuspešnih pregovora, označio je kraj nastojanja da se kosovska kriza reši mirnim putem. Usledilo je bombardovanje tadašnje Jugoslavije.

Izneo detalje: Ajvor Roberts
Izneo detalje: Ajvor Robertsfoto: Youtube Printscreen

- Da li je konferencija u Rambujeu sazvana zbog bilo kojeg drugog cilja osim da posluži kao izgovor za bombardovanje Srbije? Zavisi kome postavite ovo pitanje. Za Medlin Olbrajt i njen tim to je svakako značilo uperiti pištolj u Miloševićevu glavu. Ričard Holbruk je u jednom intervjuu rekao da je Rambuje bio "osuđen na neuspeh od početka". Evropljani su ponovo bili podeljeni u pogledu pristupa. Neki su, ali ne Britanci, bili nezadovoljni planom za upotrebu sile, tako da su čak i pravnici Forin ofisa tvrdili da je neophodna rezolucija Saveta bezbednosti UN, koja će dati mandat za primenu sile. Odgovor Medlin Olbrajt Robinu Kuku bio je sasvim otvoren: "Robine, u tom slučaju, nabavi nove pravnike" - naveo je Roberts u svojoj knjizi "Razgovori s Miloševićem" i dodao:

Tu su vođeni pregovori: Rambuje
Tu su vođeni pregovori: Rambujefoto: Printscreen YouTube

- Za razliku od Evropljanja, koji su bili pomalo zbunjeni, američki tim na čelu sa Olbrajtovom već je bio odlučio šta želi - snažno prisustvo NATO-a na Kosovu. Isto tako su znali da će bombardovanje biti neophodno da se Milošević natera da to prihvati. Kao što je rekla Olbrajtova: "Nama je oduvek bilo jasno da ćemo morati upotrebiti vojnu silu da bismo naterali Miloševića da ponovo razmisli". Bil Klinton u svojoj autobiografiji ističe da je Medlin Olbrajt neprestano insistirala na upotrebi sile protiv Srbije. Možda je nesvesno oponašala Konrada fon Hecendorfa, načelnika austrijskog generalštaba u toku Prvog svetskog rata, koji je između 1. januara 1913. i 1. januara 1914. "predložio rat protiv Srbije 25 puta".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track