CRNA GORA USKORO BI MOGLA DA POSTANE DEO OTVORENOG BALKANA! Odlaskom Mila Đukanovića otklonjene prepreke za povezivanje regiona
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

povoljna klima

CRNA GORA USKORO BI MOGLA DA POSTANE DEO OTVORENOG BALKANA! Odlaskom Mila Đukanovića otklonjene prepreke za povezivanje regiona

Politika -

Razvlašćivanjem najdugovečnijeg balkanskog vladara Mila Đukanovića, Crna Gora je, između ostalog, otklonila i najveću prepreku za njen ulazak u Otvoreni Balkan. Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da su regionalne ekonomske integracije neodvojivi deo evropskih integracija, te najavio da će se priključenjem Otvorenom Balkanu pozabaviti naredna vlada, koju će Crna Gora dobiti nakon izbora 11. juna.

Kriza spaja

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić kaže za Kurir da je ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan pre svega u interesu njenih građana.

Dejan Miletić
foto: Kurir tv

- Mislim da će to biti jedan od prvih dobrih poteza koje će Crna Gora preduzeti nakon pobede Milatovića. Ova inicijativa nema kočničara i projekat je koji podržava i Amerika, a znamo da je američki uticaj u Crnoj Gori dosta izražen. Nema nikakvog opravdanja da taj projekat ne zaživi u još većem kapacitetu. Ekonomija i saradnja u regionu su prioritet svih regionalnih država, jer ćemo u krizna vremena, ukoliko ne budemo spremni da sarađujemo i da se pomažemo, biti daleko slabiji. Mislim da ta svest postoji i kod Milatovića - ocenio je Miletić.

I Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja je uveren da su šanse da se Crna Gora priključi ovoj regionalnoj inicijativi znatno porasle.

- Ključni razlog što Crna Gora do sada nije ušla u Otvoreni Balkan bio je bio strah da može doći do regionalne moći Srbije i stagniranja evropskih integracija Crne Gore. Ipak, s pobedom umerenije političke opcije na predsedničkim izborima i predviđanjem da će sličan ishod biti i na junskim parlamentarnim izborima, rastu šanse da će se Crna Gora u toku ove godine i zvanično priključiti Otvorenom Balkanu. Da nova vlast u Crnoj Gori ozbiljno razmatra ulazak u Otvoreni Balkan, govori i činjenica da je premijer Dritan Abazović prisustvovao određenim događajima u okviru te inicijative - podseća naš sagovornik.

Benefiti

Perišić objašnjava da bi ulazak Crne Gore bio važan za dalji razvoj Otvorenog Balkana, jer je Crna Gora najbliža ulasku u EU od svih država u regionu koje su otvorile pregovore.

Nikola Perišić
foto: Kurir televizija

- To će biti dodatni signal EU da države regiona mogu da razvijaju dobrosusedsku politiku i da imaju proaktivnu želju da ubrzaju svoj evropski put. Takođe, integracija ostalih država Zapadnog Balkana u Otvoreni Balkan faktički bi bila potpuna primena Berlinskog procesa, koji je Brisel inicirao još 2014. S druge strane, i sama Crna Gora će imati ekonomske benefite od ulaska u Otvoreni Balkan, jer zbog kovid krize i sukoba u Ukrajini postoje negativni trendovi u turizmu, koji je predstavljao osnovnu privrednu granu - napominje Perišić.

Stigla naredba za dve kuće

Milo mora da sruši svoje nelegalne objekte

Uz poruku da nema više privilegovanih i zaštićenih, aktuelna vlast u Crnoj Gori izdejstvovala je naredbu odlazećem predsedniku Milu Đukanoviću da poruši nelegalno izgrađene objekte u Nikšiću. U suprotnom, to će učiniti država. Kako je objavila URA, pokret premijera Dritana Abazovića, Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma donela je rešenje kojim se subjektu Milu Đukanoviću naređuje da poruši dva nelegalno izgrađena objekta u KO Kočani u Nikšiću. Rok za izvršenje je 20 dana od prijema rešenja.

Dritan Abazović
foto: Printscreen Pink

Abazović je juče izjavio da je pitanje za Đukanovića - šta je gradio na divlje.

- Mene ljudi imenom i prezimenom ne interesuju, da li je vlasnik objekta Milo Đukanović, Dritan Abazović ili ne znam ko - poručio je premijer Crne Gore.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja