RUŠI SE ČUVENA VILA NA DEDINJU! Velelepno zdanje u Užičkoj 1 pripadalo je majci princeze Jelisavete, a evo šta će tu uskoro nići
Foto: Zorana Jevtić, Sonja Spasić

nestaje deo starog beograda

RUŠI SE ČUVENA VILA NA DEDINJU! Velelepno zdanje u Užičkoj 1 pripadalo je majci princeze Jelisavete, a evo šta će tu uskoro nići

Beograd -

"Crnogorku" je godinama koristila ambasada Crne Gore. Vila je inače bila u vlasništvu princeze Jelisavete Karađorđević do 2018.

BEOGRAD - Čuvena vila "Crnogorka" u Užičkoj 1 u rezidencijalnom delu Dedinja polako nestaje sa mape grada, a na njenom mestu izgradiće se kompleks zatvorenog tipa, od 12 luksuznih porodičnih kuća, "visoke tehnološke opremljenosti", čiju će privatnost čuvati visoke zelene ograde.

U zgradi Gradske uprave u Ulici 27. marta danas je počela javna prezentacija ovog urbanističkog projekta koji čini osnov za izgradnju ovog kompleksa.

1 / 5 Foto: Youtube printscreen

"Crnogorku" godinama je koristila ambasada Crne Gore, a ovaj prostor ubuduće će zauzeti više manjih vila. Vila je inače bila u vlasništvu princeze Jelisavete Karađorđević do 2018. godine.

Novi stambeni kompleks zatvorenog tipa gradiće se na 1, 4 hektara i biće oivičen sledećim ulicama: Užičkom, Krajiškom i Kačaničkom, a kroz njega će se prostirati i centralna promenada.

Centralna promenada zamišljena je kao zajednička površina, namenjena svim stanarima budućeg mini naselja.

Plato sa fontanom, bašta i bazen

U parku prema Užičkoj ulici nalaziće se plato sa fontanom i zajednička "letnja kuhinja" sa baštom i bazenom uz Kačaničku ulicu koja karakter "kluba" kompleksa.

Na svakoj parceli veće površine od 2.000 kvadratnih metara planirana je izgradnja po dve porodične vile. Sve one projektovane su tako da u zavisnosti od pozicije objekta i nivoa garaže imaju podrum ili suteren prizemlje, prvi i povučeni sprat.

- Svaka vila ima zasebni deo definisan zelenom ogradom, kao i dvorišni namenjen isključivo vlasniku vile. Pripadajući prostor oko vile čini ulazni deo sa zelenilom, bočni sa zelenim površinama i rastinjem, i zadnji deo u kojem se formira dvorište, prostor za roštilj, igru, vrt - navedeno je u UP za izgradnju građevinskog kompleksa sa 12 vila na Savskom vencu.

Prilaz ovom kompleksu biće dostupan kroz zajedničku garažu koja će imati dva ulaza - izlaza, kao i pristup liftovima iz Užičke. U garažnom delu kompleksa biće tehnički i prostor za parkiranje, zatvorena garaža za dva vozila za svaku od vila, perionica automobila i lift.

Investitor budućeg luksuznog kvarta je "Princes park" iz Zemuna, a dokument koji prethodi izdavanju lokacijskih uslova izradio je biro za projektovanje "Urbo integra" iz Beograda. Autori idejnog rešenja budućeg kompleksa od oko 16.000 kvadratnih metara su arhitekte Aleksandar Sudžuković i Radmila Ćebić.

- Unutar kompleksa planirana je "centralna promenada" prvenstveno pešačka, ali projektovana kao kolsko-pešačka radi mogućnosti prolaska interventnih ili putničkih vozila u hitnim slučajevima. Ta integrisana ulica planirana je sa jednosmernim kretanjem vozila u smeru od Užičke ka Kačaničkoj ulici- piše u UP-u kojim je predviđeno 54 parking mesta od kojih će 24 biti u 12 zatvorenih garaža i 30 slobodnih parking mesta, od čega su četiri rezervisana sa osobe sa invaliditetom.

Visoko rastinje, kao i zelena živa ograda štitiće privatnost stanara celog kompleksa.

Princeza prodala vilu 2018.

Princeza Jelisaveta prodala je vilu "Crnogorku" avgusta 2018. godine, pet godine pošto ju je dobila nazad u procesu restitucije. "Čitav život čekam da povratim vilu svoje majke, ali nikada nisam gubila nadu", tim rečima, princeza Jelisaveta Karađorđević, drhteći od uzbuđenja, preuzela je ključeve dedinjske vile „Crnogorke“.

1 / 6 Foto: Youtube RTS printscreen

Vila joj je vraćena odlukom Agencije za restituciju pošto je 1947. godine konfiskovana od njene majke, kneginje Olge. Vila je veličine oko 700 kvadrata i i tada je bila opremljena nameštajem crnogorske ambasade, koja se tada preselila u Čakorsku ulicu.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja