PRVI PUT JE U SRBIJU KROČILA 1987: Da nije bilo Dinastije, ko bi čuo za nas! Evo gde živi i kako sada izgleda princeza Jelisaveta
Foto: Youtube RTS printscreen

sudbine

PRVI PUT JE U SRBIJU KROČILA 1987: Da nije bilo Dinastije, ko bi čuo za nas! Evo gde živi i kako sada izgleda princeza Jelisaveta

Društvo -

Triput se udavala, majka je dve ćerke i sina, i baka. Bila je verena za glumca Ričarda Bartona koji je toliko bio opčinjen njenom lepotom da je zaboravio Liz Tejlor, ali ga je ona isterala iz kuće i pozvala policiju

BEOGRAD - U brojnim televizijskim intervjuima, kneginja Jelisaveta Karađorđević, lepotica koja je u mladim danima izgledom i stilom podsećala na Odri Hepbern, ispričala je i ono što šira javnost nije znala - poput saznanja da je prvi put od Drugog svetskog rata na tlo Srbije kročila još 1987.

Doputovavši vozom iz Budimpešte, posle neprospavane noći od uzbuđenja što stiže u Srbiju, ispričala je pre nekoliko godina da je jedva čekala da vidi kako se sunce rađa nad Srbijom. I kad se posle niza godina najzad preselila u otadžbinu, u prvi mah se osećala ni tamo-ni vamo, kao stranac, jer je drugima tako delovala. I na mestima na kojima je prethodno živela, isto se tako osećala jer su je uvek doživljavali kao strankinju, gde god da je bila.

Jelisaveta Karađorđević rođena je 7. aprila 1936. u Beogradu a krštena je 2. maja 1936. u Belom dvoru. Obred je obavio patrijarh Varnava. Kumovi su joj bili vojvoda od Kenta i grčki princ Nikola (njen deda po majci) a kume kraljica Marija i engleska kraljica Meri.

- Da nije bilo moje ćerke Ketrin i serije Dinastija, niko ne bi ni čuo za nas, ostali bismo potpuno zaboravljeni, ispričala je kneginja podsetivši starije na megapopularnog Blejka Karingtona i američku seriju Dinastija koja je osamdesetih bila izuzetno gledana u tadašnjoj Jugoslaviji, kada se i proneo glas da je lepa Amanda Karington (Ketrin Oksenberg) u stvari Jelisavetina ćerka i unuka kneza Pavla Karađorđevića, namesnika. Sve je to prava princeza pre nekoliko godina ispričala u televizijskim intervjuima.

Vozi se GSP-om

Rođena je 1936. godine u Beogradu a i dan-danas izgleda kao da joj vreme ne može ništa. Jedina je ćerka jugoslovenskog kneza Pavla (kneza namesnika umesto Kralja Petra II, najstarijeg sina svog brata od strica) i grčke i danske kneginje OIge. Njen stariji brat, princ Aleksandar od Jugoslavije, prvi put se oženio princezom Marijom Pijom od Savoje, a drugi put princezom Barbarom od Lihtenštajna.

U drugostepenom je srodstvu sa španskom kraljicom Sofijom i Čarlsom, princom od Velsa, a takođe je i rođaka princa Majkla, sadašnjeg Vojvode od Kenta i princeze Aleksandre od Kenta. Pored toga, ona je čukun-unuka vožda Karađorđa, koji je podigao prvi srpski ustanak protiv Turaka 1804. godine. Pre nego što se belgijski kralj Boduin I oženio Fabiolom (Fabiola de Mora y Aragon) 1960. godine, Princezu Jelisavetu su smatrali jakom kandidatkinjom za titulu njegove supruge, piše u njenoj zvaničnoj biografiji.

Školovala se u Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj, a u Parizu je diplomirala istoriju umetnosti. Govori engleski, francuski, španski, italijanski i srpski jezik, a državljanka je Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije, dok se državljanstva Sjedinjenih Američkih Država odrekla 2012. godine. Od 2002. godine, princeza Jelisaveta živi u Beogradu.

Za predsednika Srbije kandidovala se na predsedničkim izborima 2004. godine, majka je i baka, poslovna žena i pisac, autor četiri knjige priča za decu, kao i kreator parfema koji se prodaju širom sveta.

Stariji se sećaju i jedne od najlepših fotografija iz njenog detinjstva kada sedi ocu u krilu.

Jelisaveta Karađorđević, Pavle Karađorđević
foto: Princesselizabeth.org

Brakovi

Dana 19. januara 1961. udala se za Hauarda Oksenberga, sa kojim ima dve ćerke: Katarinu i Kristinu. Od svog prvog muža se razvela 1969.

Za drugog muža, Nila Roksburga Balfora, udala se u Londonu 23. septembra 1969. i sa njim ima sina Nikolasa (engl. Nicholas Augustus Balfour).

On je napisao knjigu o Jelisavetinom ocu knezu Pavlu, dve godine pošto se razveo od nje, kad je već bio u braku sa Čerčilovom unukom.

Dana 28. februara 1987. udala se za dr Manuela Uljou Elijasa (Manuel Ulloa Elias) nekadašnjeg premijera Perua. Između dva braka, 1974, kneginja je bila verena za britanskog glumca Ričarda Bartona.

Jelisaveta Karađorđević, princeza Jelisaveta Karađorđević
foto: Wikipedia Printscreen

U prvom braku, udala se sa 23 godine, rodila je dve ćerke - stariju Ketrin glumicu, koja je i nama poznata, i mlađu koja je književnica. Ima i sina. Ispričala je da nije bila stroga majka, za razliku od svojih roditelja, više kao drugarica.

Strana štampa je pisala da je čuveni glumac Ričard Barton bio opčinjen njome i da je zbog nje zaboravio Elizabetu Tejlor. Bili su i vereni ali ga je najurila i pozvala policiju kad je u njenoj kući popio celu flašu džina ili viskija.

Ispričala je jednom prilikom da je dobro što je tako uradila jer da je umro tu kod nje, ona bi išla u zatvor jer su takvi švajcarski zakoni.

Dugogodišnji partner princeze Dragan Babić
Dugogodišnji partner princeze Dragan Babićfoto: RTS Printscreen

Kaže i da se dan-danas seća ukusa jabuka iz detinjstva, mirisa majke, i brojnih zgoda i nezgoda u igri sa braćom.

Prethodnih godina redovno je išla u teretanu a jedan od najvećih šokova za pijačne prodavce bio je kad su počeli da je uočavaju među tezgama jer je na pijacu i u prodavnicu uvek išla sama.

Gde živi princeza Jelisaveta

Princeza Jelisaveta živi u samom centru Beograda, u jednoj od predratnih zgrada bez lifta, u stanu na dva nivoa sa ogromnom terasom na krovu zgrade s koje se pruža pogled na krovove prestonice. To je pokazala u nekoliko navrata u raznim TV intervjuima u kojima je dopustila da kamere kroče u njen dom.

1 / 5 Foto: Youtube RTS printscreen

Na prvom nivou je ogroman dnevni boravak sa cvećem, slikama... a na garniturama za sedenje uočava se nezaobilazni detalj - tradicionalni tkani srpski ćilimi.

Iako je rođena u luksuzu, i odrasla kao princeza, ćilimi zauzimaju centralno mesto u njenom salonu. Umesto tepiha u centru dnevne sobe drži ćilim.

Kaže i da je kao dete zapamtila beg u Afriku iz Beograda kada je "čitav život morala da spakuje za samo 4 sata" i da joj niko nije verovao koliko je patila kao dete za kućom verujući da će se brzo tamo vratiti.

Kako sada izgleda princeza Jelisaveta

Pri kraju devete i na pragu desete decenije, princeza Jelisaveta je aktivna i ne propušta brojne događaje u javnosti... Ovo je njena najskorija fotografija od pre mesec dana...

Održava kontakte sa kraljevskim porodicama sa kojima je u srodstvu, pa je tako bila pozvana na venčanje princa Vilijama i Ketrin Midlton i dobija božićne čestitke od članova britanskog kraljevskog doma. Jedan od hobija joj je crtanje.

Kurir.rs/Facebook/Youtube Mira Adanja Polak Ekskluzivno/TV lica kao sav normalan svet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track