SRBI NA KIM ZABRINUTI: Biće problema ako Albanci uzmu vlast
Foto: Printscreen Kosovo online

POLITIKA

SRBI NA KIM ZABRINUTI: Biće problema ako Albanci uzmu vlast

Politika -

Realna je opasnost da na čelo četiri opštine na severu Kosmeta Kurtijev režim postavi svoje ljude

Vanredni lokalni izbori na severu Kosova i Metohije, koji se u nedelju održavaju u severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, proći će bez Srpske liste, pa postoji realna opasnost da režim kosovskog premijera Aljbina Kurtija na čela opština sa većinski srpskim stanovništvom dovede ljude koji će raditi po njegovom diktatu.

Međunarodna zajednica ćuti

U trci za gradonačelnike četiri opštine na severu ukupno je 11 kandidata iz četiri politička subjekta-stranaka koje okupljaju Albance, a od srpskih kandidata prijavili su se samo Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba za mesto gradonačelnika Leposavića i nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović za gradonačelnicu Zvečana.

Kako za Kurir ocenjuje Milan Ivanović, nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica, na čelo opština doći će ljudi pod kontrolom Aljbina Kurtija, te je zato situacija za Srbe na KiM veoma opasna.

Milan Ivanović
foto: Beta Saša Đorđević

- Čini mi se da će Kurti namestiti da na čelu tih opština ne budu samo Albanci već i Srbi koji su pod njegovom kontrolom, te da će svakako sprovoditi svoju politiku. Sve je pripremljeno i situacija je veoma opasna, pre svega imajući u vidu da oni mogu da donesu niz daljih štetnih odluka o nacionalizaciji, eksproprijaciji zemljišta, prisvajanju parcela iz severne Mitrovice južnom delu, pa do kompletne integracije severnog dela u južni. Pritom, međunarodna zajednica ne reaguje na ove "demokratske" izbore, što znači da ih podržavaju, što govori da se Kurti o tome već sve dogovorio sa svojim zapadnim mentorima, i to je dodatna opasnost - ističe Ivanović.

Permanentno nasilje

Još jedan problem, dodaje, jeste to što će biti još više nasilja nad Srbima, koje je već permanentno prisutno.

izbori, glasanje
foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

- Takođe, i glasačka mesta za izbore su u delovima koji su naseljeni Albancima, pa imaju mogućnost da prikažu navodno veću izlaznost i da dodatno pokradu izbore da bi dobili dodatni legitimitet - konstatovao je Ivanović.

Podsetimo, izbori na severu Kosova najpre su bili zakazani za 18. decembar prošle godine, ali su odloženi u poslednjem trenutku na zahtev međunarodne zajednice. Ovog puta pak Priština ne odustaje od njihovog održavanja. Na redovnoj sednici CIK utvrđen je birački spisak u opštinama na severu, koji ima 45.095 birača.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja