PETAR PETKOVIĆ: Otvaranjem mosta na Ibru okupacioni gaulajter Kurti sanja rat na severu KiM
Foto: Beta Milos Miskov

"nema napretka ni normalizacije odnosa"

PETAR PETKOVIĆ: Otvaranjem mosta na Ibru okupacioni gaulajter Kurti sanja rat na severu KiM

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas, povodom odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvori most na Ibru koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice, da taj okupacioni gaulajter, kako ga je nazvao, sanja rat i sukobe na severu.

"On je danas naredio svojoj odbornici Aidi Ferati da na sednicu Skupštine opštine u severnoj Кosovskoj Mitrovici uvrsti tačku dnevnog reda o otvaranju mosta na Ibru koji deli severni u južni deo grada i koji predstavlja važan bezbednosni bedem za Srbe na Кosovu i Metohiji. ;Cilj ovog Кurtijevog jednostranog i protivpravnog poteza jeste da dovede do novih tenzija i provokacija na račun mirnog srpskog naroda na severu Кosova i Metohije", rekao je Petković u saopštenju.

On je naveo da je za ovu odluku glasalo 11 odbornika iz Prištine, dok je jedan bio uzdržan i jedan odbornik protiv.

Otvaranje mosta na Ibru deo je dijaloga Beograda i Prištine, a ne lokalnih Кuritjevih nelegalnih gaulajtera. ;O ovom poslednjem ratnohuškačkom potezu Кurtija odmah sam obavestio sve međunarodne predstavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i očekujemo da smire i zauzdaju Кurtija koji sve čini da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština i uništi dijalog u Briselu 2. maja", istakao je Petković.

Ocenio je da nema napretka ni normalizacije odnosa dok Кurti povlači jednostrane poteze kojima ceo sever Кosova hoće da uvede u ratno stanje i da je uloga zapada da takve poteze Prištine spreči.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track