PETKOVIĆ: Priština godinama ne dozvoljava pretragu za nestalim Srbima na devet lokacija
Foto: Beta/Miloš Miškov

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

PETKOVIĆ: Priština godinama ne dozvoljava pretragu za nestalim Srbima na devet lokacija

Politika -

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština godinama opstruiše proces pronalaska nestalih lica tokom sukoba na Kosovu i izbegava da dozvoli pretragu devet lokacija na kojima bi mogli da se nalaze posmrtni ostaci stradalih Srba.

Petković je na sastanku sa šeficom regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jelenom Stijačić i koordinatorkom za zaštitu i predsedavajućom Radne grupe za nestala lica Oreli Gotije kazao da je Beograd do sada omogućio pretragu 23 lokacije koje je Priština označila kao relevantne.

On je na sastanku kazao da je Deklaracija o nestalim osobama, koju su Beograd i Priština usvojili 2. maja u Briselu, pre svega civilizacijsko pitanje od izuzetne važnosti i naveo da je srpska strana na tome insistirala više od dve godine, saopšteno je iz kancelarije.

Petković je ukazao i na neophodnost pojačane aktivnosti Međunarodnog komiteta Crvenog krsta sa ciljem da se što pre krene u operacionalizaciju te deklaracije i načine prvi koraci u njenoj primeni.

On je naveo da je preko potrebno da Međunarodni komitet, koji ujedno i predsedava Radnom grupom za nestala lica, učini napore da se taj proces odblokira i sa svoje strane izvrši "neophodan uticaj na Prištinu da prihvaćene obaveze i ispuni", dodaje se u saopštenju.

Petković je izrazio očekivanja da će Priština, "bar u ovoj oblasti, prestati da vrši opstrukciju i da će konačno biti odblokiran proces potrage za nestalima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track