JEDINSTVO, A NE PODELE! Antonijević i Graovac za Kurir: Srbiji sada treba solidarnost s porodicama žrtava, ne politički protesti
Foto: Prinnstcreen

Poziv na razum

JEDINSTVO, A NE PODELE! Antonijević i Graovac za Kurir: Srbiji sada treba solidarnost s porodicama žrtava, ne politički protesti

Politika -

Dva nezapamćena zločina koja su zadesila Srbiju prošle nedelje, dva masakra koja su odnela čak sedamnaest života, umesto da ujedine zemlju da iz toga izađe što je moguće bezbolnije, poslužila su, nažalost, delu opozicije za političke obračune.

Deo opozicije organizovao je proteste, formalno "protiv nasilja", a suštinski protiv sadašanje vlasti. Sagovornici Kurira naglašavaju da razumeju zabrinutost i nezadovoljstvo svih posle ovih velikih tragedaja, ali da je upravo zbog toga više nego ikada potrebno jedinstvo i razum, te da nije vreme za podele i dodatno stvaranje tenzija medu građanima.

Milan Antonijević
foto: Kurir televizija

Da nikako nije vreme za bilo kakve proteste i podele kaže za Kurir i Milan Antonijevic, aktivista za ljudska prava.

- Razumem nezadovoljstvo, svi smo zabrinuti nakon tragedija u Beogradu i Mladenovcu, ali zaista nekako politika tu mora da bude po strani. Razumem zahteve roditelja, i to je nešto na šta se treba sada fokusirati. Niko od nas ne može još uvek da obradi tako nešto, čak ni stručnjaci nisu navikli na ovakve stvari, sve je suviše stresno i politički element u svemu tome zaista nije potreban, niti je vreme za takva okupljanja. Podrška i solidarsnost sa porodicama - da, ali neki protesti - ne - ističe Antonijević.

Ukazuje i da se "krivac" treba tražiti unutar društva, porodice, institucija, da cela situacija mora da se sagleda mnogo šire, a ne da se traži jedan krivac.

Srđan Graovac
foto: Kurir TV

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ističe za Kurir da nije pravi ni način ni trenutak za proteste dela opozicije.

- Svakako je u ovom slučaju pogrešan povod, jer pokušavaju da ispolitizuju tragediju koja je uzdrmala čitavo društvo. Sve to govori o slabosti i bezidejnosti, te nesposobnosti naše opozicije da se na adekvatan način izbori sa sopstvenim problemima, pre svega nedostatkom političkog plana i programa i nedostatkom kvalitetnih ljudi koji treba taj plan i program da sprovode. A kada nemate ni jedno ni drugo, potežete za očajničkim postupcima kao što je ovaj pokušaj da se iskoristi tragedija za dobijanje jeftinih političkih poena. Isto tako malo malo pokušavaju i pitanje KiM da svedu na dnevnu politiku. Nešto oko čega moramo imati konsenzus, kod nas ne može da postoji jer se opozicija nada da će vlast na tom pitanju da se oklizne i da će oni da prigrabe vlast - kazao je Graovac.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track