KAKO, BRE, SVE BAŠ DANAS?! Nevolje nikad ne dolaze same KO VAS JE SVE UVEZAO!
Foto: BETA/Amir Hamzagić, AP Visar Kryeziu, Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia

KAKO, BRE, SVE BAŠ DANAS?! Nevolje nikad ne dolaze same KO VAS JE SVE UVEZAO!

Politika -

Englezi kažu: Kad pada, onda pljušti… Mi, da nevolje nikad ne dolaze same.

Danas,u petak 19. maja vreme u Srbiji je bilo delimično oblačno i toplo... ali je "pljuštalo".

Iako je juče u Skupštini počela rasprava koju su zahtevali organizatori uličnih protesta, treći po redu skup nije otkazan. Tako se pokazalo da delu opozicije koji ga ja sazvao do diskusije u institucijama i rešenja koje jedino one mogu da ponude – nije ni stalo. Kao što su zaboravili i na povod za okupljanje – izražavanje saučešća i solidarnosti sa porodicama nastradalih u masovnim ubistvima. Ne, jedini cilj okupljanja je blokada normalnog života u gradu.

Vrebaju na traktorima

Za to vreme stoje kao da vrebaju (ili čekaju poziv?) poljoprivrednici na traktorima. Podstaknuti političarima (u Kraljevu, na primer, u njihovo ime govorila je funksionerka Narodne stranke) oni su Vladi ispostavili niz zahteva, između ostalog da se za njihove proizvode propišu cene koje važe na budimpeštanskoj berzi!

Ekonomskih problema setili su se naprasno i neki sindikati: i oni danas očekuju povećanje minimalne cene rada, iako se to radi na kraju godine. I naravno, prete štrajkovima ukoliko im se ne izađe u susret.

Pančevački opozicionari otišli su tri koraka dalje: zatvorili su traktorima grad i za izlaske i za ulaske. Uradili su baš ono što objektivni analitičari označavaju kao potencijalnu opasnost masovnih protesta – nasilno onemogućavaju okupljanje neistomišljenika. Za večeras je, naime. u Pančevu regularno i na vreme zakazan miting pristalica SNS sa učešćem Aleksandra Vučića. Blokada Pančeva zato nije potez građanske neposlušnosti, već eklatantan primer i političke i ljudske neodgovornosti.

Ali, ni ovo nije sve…

Bezobrazluk Prištine

Predsednik Srbije planirao je ranije za danas obilazak Južnog Banata, ali je sve osim posete Pančevu iznenada morao da otkaže zbog složene bezbednosne situacije i obaveze da održi niz razgovora sa domaćim i stranim zvaničnicima. U nekoliko navrata pisali smo da Priština i njeni pokrovitelji u svetu sa velikom pažnjom prate razvoj situacije u Beogradu, i da shodno tome povlače manje ili više provokativne poteze.

To samo naivne može da iznenadi, jer je drskost kosovskih zvaničnika u obrnutoj sprezi sa snagom Srbije. Postaju bezobrazni kad im se učini da naša pozicija u svetu slabi. I samo naivni mogu da misle da neprijatelji Srbije mirno sede i strpljivo čekaju da se kockice slože onako kako njima odgovara same od sebe.

Odavno se znalo da će baš u ovom trenutku u Vašingtonu Spoljnopolitički odbor američkog Senata održati pretres posvećen politici SAD prema Zapadnom Balkanu. Prema agencijskim izveštajima, predsedavajući odbora Bob Menendez raspitivao se kod savetnika američkog državnog sekretara Dereka Šolea o „veoma optužujućem“ tekstu Njujork tajmsa o Vučiću u kojem se govori o povezanosti srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa huliganima i organizovanim kriminalom.

Zagovornik "albanske stvari"

Teško da senatora zanimaju srpski huligani. Do sada se isticao kao zagovornik „albanske stvari“, pa je svojevremeno pisao Trampu tražeći podršku za prištinsku vladu, i upozoravajući da "srpska kampanja protiv priznavanja Kosova i njene tesne veze sa Kremljom u velikoj meri prolaze nekažnjeno“.

Tek sada se otkriva prava pozadina famoznog teksta u Njujork tajmsu o kojem smo pisali i čiji je autor izričito rekao da nema dokaze o saradnji Belivuka sa vlastima. Reč je, naime, o nabačenoj lopti, koju je u Vašingronu dočekao Menendez, a u Beogradu Šolakova Nova, koja je izveštaj o sednici u Senatu naslovila sa „Šamar za predsednika iz Vašingtona: Šole potvrdio da je tekst Njujork Tajmsa o vezama Vučića i Belivuka tačan – oči su nam otvorene‘“.

Derek Šole je, inače rekao „da ne može da govori o detaljima iz članka.

Novinari Nove nisu mogli da se uzdrže da pljusku koji se sručio na Srbiju ne dodaju malo svoje pljuvačke.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja