SKUPŠTINA NASTAVILA TREĆE VANREDNO ZASEDANJE: Na dnevnom redu tri tačke
Foto: Ana Paunković

SKUPŠTINA NASTAVILA TREĆE VANREDNO ZASEDANJE: Na dnevnom redu tri tačke

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o izveštaju REM-a o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga u periodu od oktobra prošle do marta ove godine.

U zahtevu za sazivanje trećeg vanrednog zasedanja Skupštine Srbije utvrđen je dnevni red sa tri tačke.

Prva je Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine, sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije, sa Predlogom zaključka Odbora za kulturu i informisanje.

Druga tačka je Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koji su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i na teritoriji Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanja odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera.

Treći na dnevnom redu je Predlog za glasanje o nepoverenju članu Vlade, ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije, Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 narodni poslanik.

Poslanici više o protestima i KiM nego o REM-u

U prepodnevnom delu sednice, na čijem je dnevnom redu izveštaj REM-a od oktobra do marta, poslanici su uglavnom govorili o protestima i o dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Sednica je počela reklamiranjem povrede Poslovnika šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenka Jovanova, koji je rekao da je prisutno samo 27 ili 23 opoziciona poslanika, koji su tražili da se raspravlja o tačkama dnevnog reda koje su u vezi sa masovnim ubistvima.

- Sednica ne bi mogla ni da počne da nije bilo poslanika iz vladajuće koalicije, a nema onih iz opozicije, što pokazuje njihov odnos prema tragediji i temama, rekao je Jovanov.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je poručio da je "u salu ušao i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, pa imaju jednog poslanika više”.

Šef poslaničke grupe “Moramo-Zajedno” Nebojša Zelenović kritikovao je izveštaj REM-a i ocenio da se u njemu ne govori o onome što opozicija traži. Veći deo govora Zelenović je posvetio protestu “Srbija protiv nasilja” i zahtevima, ali i o Rio Tintu i drugim temama koje je opozicija pokretala, rekavši da je prvi protest bio organizovan iz straha i zabrinutosti, a posle iz besa i revolta.

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević je rekao da je Zelenović nasilnim protestima oterao fabriku električnih automobila, a vrednost investicije bi, kaže, bila vredna pet milijardi evra godišnje. Reagovao je i poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski, rekavši Orliću da je bio dužan da prekine Zelenovića “jer isporučuje zahteve i naloge stranih neregistrovanih lobista, a ne ono što je sam smislio”.

“Možemo da zaključimo da pucnji upereni na Srbe nisu tema dnevnog reda, da srpska deca koja danas na severu KiM ne mogu da pohađaju svoje škole jer su prinuđeni da prolaze pored Kurtijevih specijalaca nije tema dnevnog reda”, rekla je Dragana Miljanić poslanica Srpske stranke Zavetnici i odbacila tvrdnje da oni "žele rat na KiM”.

Podsetila je i da je Srpska stranka Zavetnici tražila sednicu o KiM. Odgovorio joj je Milenko Jovanov koji je rekao da se taj deo opozicije zalaže da se proglasi okupacija, te da formalno-pravno to znači odustajanje od rezolucije 1244.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

00:35

ISPLIVAO SNIMAK ŽESTOKE SVAĐE IZ MAKEDONSKOG PARLAMENTA: Poslanici vređali jedni druge POGLEDAJTE KAKO JE SPREČEN VEĆI INCIDENT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track