OBRAĆANJE PREDSEDNIKA: Noću na severu KiM sve vri, siti su Kurtija! I deca od 12-13 spremna da poginu, a to moramo da sprečimo!
Foto: Printscreen/Pink

posle razgovora sa slovenačkom predsedicom

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA: Noću na severu KiM sve vri, siti su Kurtija! I deca od 12-13 spremna da poginu, a to moramo da sprečimo!

Politika -

*S Kvintom sam razgovarao i o novim zabranama za ulaz robe na KiM ali i deeskalaciji, nadam se da će EU moći da ih urazumi

* Ponudili smo Kvinti sve dokaze vezane za hapšenje kosovskih policajaca

* Sa predsednicom Slovenije razgovarao sam i o ulaganjima, infrastrukturi, KiM, EU putu, mi smo za mir

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se obratio javnosti na zajedničkoj konferenciji posle razgovora s predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

Na samom početku naglasio je da se zahvaljuje na slovenačkim ulaganjima u Srbiju, te dodao da je sa njom razgovarao i o EU putu Srbije. Kazao je da je Srbija za mir i stabilnost, te dodao da se razgovaralo i o infrastrukturnom povezivanju.

- Verujem da se svi Slovenci koji ovde dođu osećaju kao kod kuće kao i mi kad odemo tamo - rekao je Vučić.

O sastanku s Kvintom

- Kao što znate, mi se držimo Povelje UN i Rezolucije 1244, a razgovarali smo i o novim zabranama za ulaz robe i vozila sa srpskim tablicama, ali i da deeskaliramo... Kao što znate, Srbija nije učinila ništa da eskalira situaciju i da podsetim da nije upucan nijedan Albanac već šestoro Srba, takođe protesti u Zvečanu su mirni... Kao da nije upucan nijedan Albanac nego povređeni Srbi Radoš i Dušan za koje svi kažu, čak i NATO, da nisu uradili ništa pa onda da pitam zašto su još u pritvoru ako nisu uradili ništa.

O hapšenju Kurtijevih policajaca

Rekao je i da se sa Kvintom razgovaralo i o jučerašnjoj situaciji na teritoriji centralne Srbije. Predsednik je tim povodom pojasnio da srpske snage bezbednosti nikad nisu prekoračile administrativnu liniju a to može da se proveri i kod Kfora koji će to da potvrdi.

Kao i da nikad nisu prekršile Vojno-tehnički sporazum za koji Kurtijeva policija misli da joj se može da ga ovako krši. On je rekao i koliko su juče uhapšeni, inače bez ijednog ispaljenog metka, tačno zašli u dubinu teritorije centralne Srbije te naglasio i da su naše snage bile udaljene tačno 19 km kopnenom a 4,1 km vazdušnom linijom od administrativne linije.

Vučić je rekao da je ponudio snimke svih aktivnosti i vojske i policije, jer nema razloga da se bilo šta krije.

"Ponudili smo i osobe koje su izvele hapšenje. Neka dovedu svoje poligrafiste i neka ih pitaju dva pitanja. Da li su učestvovali u hapšenju i da li se hapšenje dogodilo u centralnoj Srbiji ili na tzv. Kosovu. Niko to nije odbio", rekao je Vučić.

On je dodao da srpske snage bezbednosti nikada nisu prelazile administrativnu liniju jer imaju takvo naređenje, kao i da je to moguće proveriti i sa Kforom.

- Ponudili smo Kvinti i spremni smo da pružimo sve snimke tzv. rekord log i Vojske i policije, a ponuđeno je i da ljudi koji su ih priveli pred stručnjacima poligrafistima posvedoče gde su ih tačno uhapsili bez ispaljenog metka...

Pomenuo je i Kurtijevo "objašnjenje" da su navodno zašli 300 metara pa rekao da svi znamo koliko je njemu istina inače draga...

Vučić: Na severu KiM noću sve vri, nadam se da će EU moći da urazumi Prištinu

- Noću ne mogu da spavam jer znam šta se tamo noću dešava, na severu KiM... sve vri, siti su Kurtija, čak i deca od 12-13 i 14 spremna su da poginu, a to moramo da sprečimo!, rekao je predsednik na zajedničkoj konferenciji.

- Slovenija je jedan od značajnijih ekonomskih partnera naše zemlje i zahvalan sam slovenačkim kompanijama i investitorima koji ulažu u našu zemlju, a verujem da ima sve više privrednika i iz Srbije koji su zainteresovani da investiraju u Sloveniji. Upoznao sam predsednicu Natašu Pirc Musar i sa aktuelnom situacijom u regionu, kao i sa željom Srbije da sačuva mir i time obezbedi dobru budućnost za svu našu decu i građane. Posebno smo razmatrali EU put Srbije i zahvalan sam Sloveniji na kontinuiranoj podršci evrointegracijama naše zemlje, a ja sam uveren da ćemo na tom putu sve brže napredovati u cilju boljeg života naših građana. Zato smo razgovarali i o infrastrukturnom povezivanju, ali i drugim vidovima jačanja veza između naše dve zemlje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon održanog plenarnog sastanka delegacija dve zemlje.

Slovenačka predsednica je u svom obraćanju podsetila našu javnost u Srbiji da se na tom mestu nalazi pet meseci i da ovde dolazi posle posete Severnoj Makedoniji. Ona je porodicama i predsedniku Srbije izrazila saučešće zbog pogibije đaka u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru te roditeljima ubijenih u Mladenovcu.

Napomenula je da bi predsednik trebalo u septembru da dođe u Sloveniju i istakla važnost procesa Brdo - Brioni, za koji je i predsednik prethodno rekao da je izuzetno važan i da će Srbija u njemu nastaviti da učestvuje.

1 / 12 Foto: Printscreen/Pink

- U Srbiji postoji 1.500 registrovanih slovenačkih preduzeća u kojima radi 25.000 ljudi, najviše Srba - rekla je Pirc Musar koja je dodala i da se razgovaralo o pitanjima poput sukcesije i arhiva.

Slovenačka predsednica o dijalogu Beograda i Prištine: Nije na meni da dajem savete

Slovenačka predsednica je rekla da o tom pitanju može da govori samo kao pravnik jer je pravnik i naglasila i da "Kosovo mora da uradi svoj deo posla". Dodala je i da u oktobru ide u Prištinu gde će razgovarati sa Vjosom Osmani.

Na pitanje novinara koji je savet dala predsedniku Vučiću na temu kosovske krize, ona je rekla da nije na njoj da daje savete ali da misli da treba obavezno nastaviti dijalog i razgovor i smiriti strasti.

Dodala je i da će Slovenija Srbiji pružiti svu pomoć na evropskom putu a potom je odgovarajući na pitanja novinara rekla da se nada da će se Srbija što pre pridružiti raznolikoj evropskoj porodici jer se i Evropi žuri.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Čestitala je Srbiji i na svim aktuelnim sportskim uspesima te poželela da se ponovi košarkaško finale u kojem je Slovenija odnela pobedu.

Podsetimo, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji gde će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Pirc Musar će najpre održati sastanak u četiri oka, a zatim će se voditi plenarni razgovori delegacija Srbije i Slovenije, saopštilo je Predsedništvo.

Nakon toga predviđene su izjave za medije predsednika Srbije i predsednice Slovenije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track