"KURTI NALOŽIO MASAKR NAD SRPSKIM CIVILIMA" Bjegović tvrdi: Hteo je da nastavi KRVAVI NIZ koji nas je pogodio početkom maja
Foto: Printscreen/Kurir TV, MUP

usijanje

"KURTI NALOŽIO MASAKR NAD SRPSKIM CIVILIMA" Bjegović tvrdi: Hteo je da nastavi KRVAVI NIZ koji nas je pogodio početkom maja

Politika -

Umesto deeskalacije na koju svi pozivaju Aljbina Kurtija, situacija na Kosovu i Metohiji se iz dana u dan sve više zaoštrava.

Poslednji incident je upad naoružanih kosovskih specijalaca i to u centralnu Srbiju, pored sela Gnjilica u opštini Raška. A šta su sa dugim cevima radili tamo? Ne samo što su time privremene prištinske vlasti pogazile Vojno-tehnički sporazum, već se sumnja da su kosovski specijalci zapravo teroristi poslati sa zadatkom.

U Usijanju je analizirana opšta bezbednosna i politička situacija na Kosovu i Metohiji.

S gostima Usijanja, stručnjakom za teme iz oblasti terorizma i organizovanog kriminala Miroslavom Bjegovićem i advokatom i osnivačem pokreta "Narodna mreža" Vladanom Glišićem, razgovarala je urednica i voditeljka Silvija Slamnig.

- Nije tačno ono što je izjavila tročlana uhapšena grupa. Rekli su da su zalutali i da su ne znajući prešli. Ali pitanje je šta su oni uopšte tražili? Nemam informacije koje ima predsednik, ali ovde se radi o organizovanoj i dobro osmišljenoj akciji od strane Aljbina Kurtija. On vidi svoj nastavak zastrašivanja srpskog naroda, ali sada imamo i deo gde je trebalo da se izvrši masakr nad civilnim srpskim stanovništvom koji živi u polju administrativne linije, što bi predstavljao klasičan teroristički napad. S ciljem izazivanja panike i straha, ali i s porukom da naš sistem bezbednosti nije u stanju da zaštiti svoje građane - izneo je lično mišljenje Bjegović.

Miroslav Bjegović
foto: Kurir TV

Sagovornik Silvije Slamnig u emisiji Usijanje veruje da u ovom aktu nema nikakve koincidencije.

- Mislim da bi, praktično, se taj deo vezao s dva nemila slučaja koje smo imali početkom maja. Moje mišljenje je da je ovo planirana akcija Aljbina Kurtija protiv naših vlasti, ali i kao podrška onima koji krive vlast da bi došlo do nasilne promene režima. Ovde nema slučajnosti već dosta povezanosti koje su želje neprijatelja Srbije - dodaje Bjegović.

02:38

KURTI NALOŽIO MASAKR NAD SRPSKIM CIVILIMA Bjegović tvrdi: Hteo je da nastavi KRVAVI koji nas je pogodio početkom maja

Konačno, tvrdi i da su naše bezbednosne službe pokazale koliko ozbiljno i profesionalno rade svoj posao.

- Ova tročlana ekipa koja predstavlja policiju Kosova daje nam za pravo da se radi o državnom terorizmu, iako mi ne priznajemo Kosovo kao državu. Za svaku pohvalu je što je naš sistem bezbednosti odreagovao i odradio svoj deo posla kako treba, ne dozvolivši da se ostvari njihova namera. To je i poruka ne samo Kurtiju, nego i svim zlonamernim, da smo ozbiljna država, da snage bezbednosti profesionalno rade svoj posao na zaštiti građana i teritorije - smatra Bjegović.

Drugi sagovornik emisije Usijanje Vladan Glišić izneo je svoju verziju tumačenja jučerašnjih događaja.

- U najmanju ruku su se opustili i sebi dozvolili da vršljaju u zoni administrativne linije, suprotno Rezoluciji 1244. Zalutali su jer su se opustili, misleći da mogu da vršljaju kao i po severu Kosova i Metohije. Došli su u patroli, u grupi koja je trebalo da izviđa, sa spiskovima ljudi. To se može voditi kao terorističko delo - rekao je Glišić.

Vladan Glišić
foto: Kurir TV

Opremu koju je imala sa sobom uhapšena trojka, prokomentarisao je Miroslav Bjegović.

- Oni su upućeni s jasnim i preciznim zadatkom. U ostvarenju toga nisu uspeli, očito da nisu planirali njihovi nalogodaci da će biti locirani i lišeni slobode. Zbog toga je krenula priča od strane Prištine kako smo mi ušli u dubinu njihove teritorije. Pokušavaju da se operu što su hteli da učine i siguran sam da se to nikad ne bi desilo da naše bezbednosne snage povrede Rezoluciju 1244 i KFOR bi prvi izašao s takvim saopštenjem - smatra Bjegović.

01:08

PREVIŠE SU SE OPUSTILI! Glišić: Pomislili su da mogu dfa vršljaju kao po severu KiM

- Oni nisu ratni zarobljenici jer mi nismo u ratu, oni su teroristi i bilo bi kukavički da ih naše vlasti vrate nazad. Pogotovo posle hapšenja Srba koji su preživeli torturu nakon lišavanja slobode. Čudi me da KFOR nije postavio pitanje odakle bilo ko s dugim cevima ide u pojasu administrativne linije. Svako ko se tako ponaša može da bude priveden s naše strane - istakao je Glišić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track