UNIJA SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA PREDLAŽE: Smanjiti broj učenika u odeljenjima sa 30 na 24! Omogućiti i suspenziju učenika!
Foto: Shutterstock

izneli predloge

UNIJA SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA PREDLAŽE: Smanjiti broj učenika u odeljenjima sa 30 na 24! Omogućiti i suspenziju učenika!

Društvo -

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije predložila je da se smanji maksimalan broj učenika u razredu!

Unija je Vladi Srbije, odnosno Savetu za sprečavanje vršnjačkog nasilja, uputila svoje mišljenje kako poboljšati stanje u školstvu.

- Povećati broj zaposlenih stručnih saradnika (psihologa, pedagoga, defektologa, logopeda) u školama u skladu s brojem odeljenja u školi. Formirati mobilne timove stručnjaka na nivou lokalne sredine, koji bi radili na prevenciji nasilja u svim školama koje pripadaju određenoj lokalnoj sredini (opština, grad...) Uvesti mesto socijalnog radnika kao stručnog saradnika u svakoj školi koja ima više od 500 učenika. Povećati nadoknadu za odeljenjsko starešinstvo na 15 odsto - predlažu iz USPRS.

Oni dodaju da bi zakonskim aktom trebalo definisati da se agresija prema prosvetnim radnicima tretira kao napad na službeno lice.

- Smanjiti maksimalan broj učenika u odeljenju sa sadašnjih 30 na 24 učenika. Izmeniti postojeće pravilnike i pojednostaviti proceduru vođenja vaspitno-disciplinskih postupaka u školama. Pravilnikom predvideti mogućnost suspenzije učenika (udaljenja s nastave) koji u školi svojim ponašanjem ugrožava prava drugih učenika na obrazovanje. Neophodno je da se odredi konsekvenca za roditelje (prekršajna i finansijska) - navodi se u saopštenju USPRS.

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video:

06:13

SNIMCI NASILJA SE ŠIRE BRZINOM SVETLOSTI Radulović: Deca ih gledaju i to ih podstiče na nasilje ULOGA PORODICE JE KLJUČNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track