OVO JE 10 KORAKA ZA PRIJAVU NASILJA: Od sada moguća onlajn prijava! Evo kako DETE JEDNIM KLIKOM JAVLJA DA JE U OPASNOSTI!
Foto: Shutterstock

čuvam te

OVO JE 10 KORAKA ZA PRIJAVU NASILJA: Od sada moguća onlajn prijava! Evo kako DETE JEDNIM KLIKOM JAVLJA DA JE U OPASNOSTI!

Društvo -

Na nacionalnoj platformi za prevenciju nasilja koje uključuje decu "Čuvam te" od juče je moguće onlajn prijaviti nasilje putem formulara u deset koraka. Prijava može biti anonimna, a nasilje mogu prijaviti deca, prosvetni radnici i svi ostali građani!

Sam postupak podnošenja prijave je jednostavan - ulaskom na internet stranicu "Čuvam te" u levom uglu ponuđena je opcija "Klikni ovde i prijavi nasilje". Nakon toga otvara se polje sa prvim pitanjem "Ko podnosi prijavu?", a prijava može biti i anonimna. Prilikom popunjavanja onlajn prijave nadalje je potrebno opisati kada i gde se nasilje dogodilo, ko ga je izvršio, ko su žrtve, zatim koji je oblik nasilja počinjen, a moguće je i priložiti dokument, sliku ili video-zapis. U prijavi je potrebno odgovoriti i da li je nasilje već nekome prijavljeno, može se izabrati opcija dobijanja obaveštenja o prijavi i u 10. koraku sledi pregled i slanje prijave.

deca, telefon
foto: Shutterstock

Proces funkcioniše tako što prijavu, nakon njenog podnošenja preko aplikacije, trijažni tim upućuje nadležnim institucijama. Svaki podnosilac dobija broj predmeta, čiji se tok može pratiti onlajn bez logovanja sa unosom broja predmeta. Napravljena je i mogućnost slanja notifikacija putem imejla ili telefona, u slučaju da podnosilac prijave ostavi te podatke. Građani koji su podneli prijavu imaće uvid u to kojim ustanovama je predmet upućen na postupanje i da li je postupanje u toku ili je završeno. Ukoliko više građana podnese prijavu za isti događaj, ti predmeti će biti pridruženi u okviru sistema i institucije će postupati po jednoj prijavi, a svi građani koji su podneli prijave moći će da prate njen status.

Ana Brnabić

Angažovan je maksimalan broj policajaca

Premijerka Ana Brnabić izjavila je preksinoć, na sednici Skupštine Srbije posvećenoj bezbednosnoj situaciji, da će posle masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" od 3. maja 12.368 policijskih službenika u narednom periodu obezbeđivati 1.832 škole, kao i da se od 8. maja sprovodi akcija "Salus", u kojoj od 8.00 do 22.00 časa policijski službenici sprovode opservaciju kritičnih mesta u školskim objektima i oko njih, legitimišu sumnjiva lica, proveravaju vozila i rade na zapažanju bezbednosno zanimljivih pojava:

- Angažovan je maksimalan broj policajaca na javnim prostorima i u objektima u kojima boravi i okuplja se veći broj građana. Na području Beograda uspostavljena je akcija ''Salus", radi vraćanja sigurnosti građanima. Policijski službenici su obavezni da u svim školama za vreme održavanja nastave i dolaska i odlaska učenika posebnu pažnju posvete ranom uočavanju sumnjivih aktivnosti. Bezbednost dece, učenika i škola jedan je od prioriteta u radu policije.

Deci i roditeljima je dostupna i mobilna aplikacija za android i iOS korisnike preko koje je omogućeno da dete jednim klikom pošalje roditelju obaveštenje da je u opasnosti. Samim slanjem obaveštenja šalje se i lokacija na kojoj se ono nalazi.

Mihailo Jovanović
Mihailo Jovanovićfoto: Kurir televizija

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je prilikom predstavljanja nove funkcionalnosti platforme precizirao da je njome umreženo više od 2.700 entiteta - sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije i osnovna i viša javna tužilaštva. On je naveo da će prvi put na jednom mestu sve nadležne institucije za svaki predmet imati bazu svih prijava nasilja koje uključuje decu, sa svim informacijama i izveštajima, informacijama o statusu postupanja ustanova i institucija, kao i informacijama o sprovedenim aktivnostima i donetim merama.

- Cilj je da se građanima omogući da na jednostavan način prijave nasilje i na transparentan način prate postupanje nadležnih institucija po njihovoj prijavi. Zahvaljujući nacionalnoj platformi "Čuvam te", imaćemo uvid u efikasnost postupanja svake ustanove, gde se čeka na postupanje, a kroz vreme i analize toga koje mere su donele pozitivne rezultate ili nisu, zavisno od toga da li se situacije nasilja sa istim licima ponavljaju ili ne - istakao je Jovanović.

čuvam te, platforma, nasilje
foto: Printscreen

Država ima mogućnost

Postoje kazne za maloletne ubice

Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović objasnila je za RTS da nekome ko nije krivično odgovoran (poput dečaka od 13 godina koji je počinio zločin u OŠ "Vladislav Ribnikar") i počini radnje usled mentalne bolesti može izreći medicinska mera obaveznog lečenja, koje, kako je rekla, "može da bude u ustanovi zatvorenog tipa i "uobičajeno je da bude tako bar neki vremenski period".

Advokat Branislav Stanišić dodao je da Zakon o zaštiti lica s mentalnim smetnjama podrazumeva mogućnost da lice bude zadržano na lečenju zatvorenog tipa u psihijatrijskoj ustanovi sa brojem godina koji ne prelaze 18:

- Taj zakon može da se primeni i na decu, uz potpis dečjeg psihijatra. Jedan od načina na koji može da se mimo odobrenja staratelja ili zakonskog zastupnika zadrži u ustanovi zatvorenog tipa jeste da se proceni da je opasan po sebe ili druge.

Branko Stamenković
Branko Stamenkovićfoto: Kurir TV

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković pozvao je građane da koriste ovaj sistem i daju podatke o nasilju, na osnovu kojih će, kako je rekao, tužilaštvo po potrebi postupati.

Platforma "Čuvam te" počela je s radom 7. marta 2021, a na njoj se nalaze i korisni video-snimci sa predavanjima o različitim temama - bezbednosti, vršnjačkom, digitalnom i porodičnom nasilju i zaštiti dece sa smetnjama u razvoju.

Činjenice/Ovo je 10 koraka za prijavu nasilja

1. "Ko podnosi prijavu" - ukoliko prijava nije anonimna, ostavljate ime, prezime, kontakt telefon i mejl

2. "Kad se desilo nasilje" - ponuđeni su odgovori "jednom", "nekoliko puta" i "često se dešava", potom odgovarate na pitanje kad se poslednji put desilo i u koje vreme

3. "Gde se dogodilo nasilje" - popunjava se polje u kom gradu, ponuđeni su odgovori "u ustanovi obrazovanja", "kod kuće", "na ulici/javnom mestu", "na internetu", a građani mogu uneti i na kojoj adresi se desilo

4. "Ko je počinio nasilje" - ponuđeni su odgovori "roditelj", "brat/sestra", "drugi član porodice", "neko drugi", potom sledi pitanje "znaš li nešto više o licu koje je izvršilo nasilje (ime, nadimak ili neki drugi podatak)", kao i "da li je još neko učestvovao u nasilju"

5. "Ko su žrtve nasilja" - ponuđeni su odgovori "dete", "odraslo lice", "nepoznato", potom se ponavlja pitanje da li se zna nešto više o počiniocu nasilja, kao i da li je još neko pretrpeo nasilje

6. "Koji je oblik nasilja" - ponuđeni su razni odgovori, od štipanja i guranja do podsmevanja i silovanja

7. "Opis događaja" - potrebno je u polju opisati događaj, a može se priložiti i snimak ili neki drugi dokaz

8. "Prijava nasilja" - odgovara se na pitanje da li je nasilje nekom već prijavljeno, a ukoliko je odgovor "da", predloženi su odgovori kome

9. "Obaveštenje o statusu prijave" - ukoliko podnosilac želi da dobije obaveštenje o prijavi, ostavlja kontakt podatke

10. Pregled prijave i slanje

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

02:04

VRŠNJAČKO NASILJE MOŽE BITI SANKCIONISANO NA OVA 3 NAČINA! Advokat: Stariji od maloletnici mogu dobiti i do 10 GODINA ZATVORA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track