KURTI SADA IMA SAMO JEDAN CILJ, A DA BI GA ISPUNIO POKUŠAĆE OVO! Karan upozorio: Istorija mu je pokazala da to tako može
Foto: epa VALDRIN XHEMAJ, Zoran Šaponjić

KURIR TV

KURTI SADA IMA SAMO JEDAN CILJ, A DA BI GA ISPUNIO POKUŠAĆE OVO! Karan upozorio: Istorija mu je pokazala da to tako može

Politika -

Imer Zećiri, predsednik sindikata takozvane kosovske policije, izneo je značajne informacije o hapšenju njegovih kolega u Srbiji i protestima na Severu Kosova i Metohije. Zećiri je priznao da uhapšeni policajci nisu bili maltretirani tokom boravka u pritvoru i istakao da su povrede sedam policajaca na protestu bile lakše prirode. Ove izjave demantuju tvrdnje premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija o navodnom maltretiranju uhapšenih.

Aljbin Kurti
foto: BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/DS

Sa druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, istakao je da su neopravdano uhapšeni Srbi, svi do jednog, bili ozbiljno maltretirani i pretučeni od strane kosovske policije. On je ukazao na povrede Dragiše Galjaka koji je upucan u leđa sa dva metka i trenutno se oporavlja u bolnici. Petković je takođe naglasio da su Radoš Petrović i Dušan Obrenović brutalno pretučeni, a da je ukupno 52 Srba zatražilo zdravstvenu pomoć zbog posledica nasilja koje su nad njima sprovodili pripadnici ROSU-a.

Uzimajući u obzir Zećirijevo priznanje i ozbiljnost situacije na terenu, analitičari upozoravaju na mogućnost izbijanja regionalnog konflikta na Kosovu i Metohiji. Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izrazio je očekivanje da će uskoro doći do sastanka u Briselu, dok specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, smatra da je situacija na Kosmetu toliko zategnuta da postoji potencijal za takav konflikt.

02:33

KURTI SADA IMA SAMO JEDAN CILJ, A DA BI GA ISPUNIO POKUŠAĆE OVO! Karan upozorio: Istorija mu je pokazala da to tako može

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde se dotakao trenutnih dešavanja na KiM:

- Nema nikakve dileme da Kurti radi na tome da izazove ratni sukob i to onaj pravi rat. Sa tim da kod njegovih pokušaja je veoma važno da Srbija bude kriva i da Srbija bude agresor na sopstvenoj teritoriji. To je važno i onome ko stoji iza njega. Sada je apsolutno jasno da Kurti ima podršku najmanje jedne velike sile sa zapada. Kurti je shvatio da je jedini način da dođe do nekakve kosovske državnosti preko etničkog čišćenja Srba. Zato što su sa neka ranija etnička čišćenja pokazala kao efikasna za smirivanje sveukupne situacije na Balkanu - rekao je Karan.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja