"CENE GORIVA IMAJU ISTI TREND KAO I CENE BENZINA I DIZELA" Stručnjaci za energetiku: Srbija prati kretanja na regionalnom tržištu
Miodrag Kapor i Tomislav Mićević, Foto: Federico Caputo / Panthermedia / Profimedia, Kurir TV

kurir televizija

"CENE GORIVA IMAJU ISTI TREND KAO I CENE BENZINA I DIZELA" Stručnjaci za energetiku: Srbija prati kretanja na regionalnom tržištu

Srbija -

Miodrag Kapor, stručnjak za energetiku i VIBER Tomislav Mićević, iz Udruženja Naftnih kompanija Srbije, gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije i razgovarali o promenama na tržištu nagfte, izazvanim ratnim dešavanjima u Ukrajini.

Početkom godine cena sirove nafte bila je 117 dolara po barelu, dok je sada barel nafte tipa “brent” 76 dolara. Međutim, cene evrodizela u Srbiji ne prate svetsko tržište, pa je trenutna cena evrodizela maksimalnih 184 dinara, kao što je bila početkom juna, a benzina 177 dinara za litar.

Zašto je to tako, po kojoj formuli se određuje cena naftnih derivata u našoj zemlji? - pitala je voditeljka Redakcije Olja Lazarević.

Miodrag Kapor, Tomislav Mićević
foto: Kurir tv

Mićević je ove promene na tržištu objasnio, uključivši se putem vajber poziva.

- Najviša cena je 87, 33 po barelu i to od 12. aprila. Cene u Srbiji prate kretanja na regionalnom tržištu. Država određuje. Ona pokušava da simulira tržište i da ograniči maržu naftnom sektoru, ali i da prenese utisak sa regionalnog tržišta. Za vlasnika jedne benzinske stanice, maloprodajna cena određuje se na osnovu veleprodajne cene. Na te veleprodajne cene utiče puno drugih elemenata i dizela i benzina. I u Srbiji i u regionu. Cene goriva u Srbiji imaju isti trend kao i cene benzina i dizela - rekao je Mićević i dodao:

- Moramo biti deo tržišta, ne možemo se izolovati. Cene goriva u simuliranim uslovima, kreću se u istim oscilacijama na gore i na dole.

Miodrag Kapor, Tomislav Mićević
foto: Kurir tv

Kapor daje ugao priči kroz cenu ruske nafte na svetskom tržištu.

- Ural, ruska nafta imala je nižu cenu od ostalih vrsta nafte. Nis je na tome uzimao fin profit. Nakon šestog paketa sankcije Rusiji, Nis uvozi naftu kao i ostale kompanije u svetu, a postoji restrikcija na rusku naftu. Mi imamo monopol jedne kompanije, i ako bi neko pokušao da se takmiči sa Nisom, i uvozi naftu, na primer iz Beča - tržište ne bi moglo bez države da fukcioniše na tržišnim uslovima - smatra Kapor.

01:22

Po kojoj formuli se određuje cena naftnih derivata u našoj zemlji?

Mićević se slaže.

- To nije izuzetak. U Bugarskoj imate samo jednu rafineriju, kao i u Slovačkoj i u Austriji, a sa druge strane država ima jake mehanizme kontrole ponašanja dominantih učesnika na tržištu. Imaju određene barijere, a neretko se dešavalo da naftne kompanije budu pod istragom i da budu kažnjene jer su pokušale da eliminišu efikasnije kompanije od sebe. Na taj način država i štiti potrošača, tako da je tačno - Naftna industrija Srbije je najsnažnija na domaćem tržištu - kaže Mićević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track