EKOLOG O IZLIVANJU NAFTE U DUNAV: Prisustvo nafte u rečnim tokovima može da izazove ozbiljne posledice! Evo ko je najugroženiji!
Foto: Profimedia

akcident

EKOLOG O IZLIVANJU NAFTE U DUNAV: Prisustvo nafte u rečnim tokovima može da izazove ozbiljne posledice! Evo ko je najugroženiji!

Društvo -

Nafta koja se izlila na Dunavu kod Čelareva može da prodre do Beograda!

Vanja Petković iz Akademskog centra zaštite životne sredine i održivog razvoja kaže za Kurir da je vrlo moguće da ostaci naftne mrlje prodru do Beograda.

- Kretanje zavisi od mnogih faktora, brzine kretanja vode, toka, spoljnih faktora kao što je vetar. Po dosadašnjim informacija mrlja se kretala sredinom toka Dunava, i nije se kačila za obalu, i zbog brzine toka reke nema nekih značajnih posledica po ekosistem - navodi Petkovićeva.

Vanja Petković
Vanja Petkovićfoto: Privatna Arhiva

Objašnjava da prisustvo nafte u rečnim tokovima može da izazove ozbiljne posledice:

- Nafta stvara neprobojni prekrivač na površini preko kog ne prodire sunčeva svetlost i vazduh u vodu, čime se onemogućava fotosinteza, ishrana, disanje što dovodi do pomora biljnog i životinjskog sveta. Ptice stradaju, jer ukoliko im se katran zalepi za perje, zbog težine im je onemogućeno letenje i plivanje. Ugljovodonici uzrokuju neposrednu smrt kod mnogih mikroorganizama. Ribe, takođe, stradaju od uticaja nafte, jer s obzirom da dišu na škrge nafta dopire direktno u krvotok.

Sagovornica ističe da je potrebno mnogo godina da se voda očisti od nafte, jer nafta koja se nataloži na dnu može posle mnogo godina da dopre na površinu.

- Ovih dana je toplo, stoga je isparavanje vrlo moguće, a moguće je i da se deo nafte zalepi za obalu. Jako je važno da se osmatra kretanje mrlje i sa kopna i iz vazduha. Vodostaj rečnih voda je trenutno visok i reke se izlivaju u plavna područja, što može dodatno uticati na zagađenje. Derivati nafte se sporo razgrađuju i njihovi sastojci su često otrovniji od same nafte. Nadležni su reagovali na vreme i verujem da će posledice biti izbegnute - zaključila je naša sagovornica.

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video:

01:37

ZA KRATKO VREME 3 NEZGODE SA POVREDAMA OPASNIM PO ŽIVOT: Rečna policija ima pune ruke posla, problem prave alkoholisani vozači

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track