"SVOJ ŽIVOT JE UVEK VEZIVAO ZA SUDBINU SVOG NARODA": Vučić na komemoraciji bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću (FOTO)
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

"SVOJ ŽIVOT JE UVEK VEZIVAO ZA SUDBINU SVOG NARODA": Vučić na komemoraciji bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću (FOTO)

Politika -

Visoki državni zvaničnici, na komemoraciji održanoj u Skupštini Srbije, odali su danas poštu bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, koji je preminuo u nedelju, 2. jula u 81. godini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na komemoraciji da nema veće časti nego biti na čelu Srbije, najlepše zemlje na svetu, ali ni težeg zadatka od onog koji je obavljao Milan Milutinović.

"Nikada srpskim vladarima nije bilo lako, ni Nemanjićima, ni Obrenovićima, ni Karađorđevićima. Milutinović je bio na čelu zemlje onda kada joj je bilo najteže. Bio je svedok pregovora u Dejtonu, Rambujeu i Kumanovskog sporazuma", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

On je ocenio da je do dana današnjeg ostalo nezabeleženo da 19 najmoćnijih zemalja sveta napadnu jednu malu zemlju.

"Pamtim odmereno, a ipak čvrsto držanje Milana Milutinovića koji je te 1999. godine bio na čelu Srbije. Kada smo razgovarali o Rambujeu video sam da je on odmereniji od drugih. Bio je racionalniji i smireniji i dobro je i bolje od drugih video kakve su namere najmoćnijih zemalja", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da Milutinović nikad nije dovodio u pitanje nečasne namere onih jačih i da je pokazivao i strah i bojazan za svoj narod i svoju zemlju.

"Bio je primoran da se suoči sa strašnim neistinama koje su protiv njega pokrenute pred Haškim tribunalom. Ali čak ni Hag nije mogao da izmisli ništa protiv njega zbog čega ga je posle šest godina mrcvarenja i oslobodio svih optužbi", naglasio je Vučić.

On je ocenio da je Milutinović obavljao najznačajnije funkcije u zemlji i da je pre izbora za predsednika Srbije bio ambasador u Atini i ministar spoljnih poslova.

"Milan Milutinović je bio čovek istančanih manira. Nekoliko puta me je zvao tokom mog predsednikovanja da me pita za neke sitnice i to je radio sa takvom odmerenošću i smireno baš sa onakvim manirima koji krase diplomate tog kalibra", rekao je Vučić.

"Neka mu je večna slava"

Predsednik Vučić se upisao i u knjigu žalosti.

"Istorijsku i društvenu scenu napustila je jedna od najmarkantnijih ličnosti Socijalističke partije Srbije. Milan Milutinović je bio skroman i odmeren čovek, koji je svoj život uvek vezivao za sudbinu svog naroda. I ovim putem izjavljujem saučešće uveren da će Milan Milutinović ostati značajan deo istorije te političke organizacije. Neka mu je večna slava", napisao je predsednik na Instagramu.

Predsednik Srbije je rekao da se nada da će Milutinović zauvek biti značajan deo Socijalističke partije Srbije (SPS), stranke kojoj je služio u najtežim trenucima za zemlju i čiji je bio potpredsednik.

"Svoju sudbinu uvek je vezivao za sudbinu svog naroda. Zbog toga izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici. Veljko, primi moje iskreno saučešće, otac ti je bio veliki čovek", kazao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova i lider SPS Ivica Dačić rekao je da se od Milana Milutinovića Srbija oprašta sa velikom tugom, ali i velikim ponosom.

"Otišao je jedan iz generacije koju je istorija stavila na najveći ispit. Milutinović je znao šta se dešava i dobro je poznavao svet oko sebe, ali je isto tako znao da pokaže koliko voli svoju zemlju i svoj narod", rekao je Dačić.

1 / 5 Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Ministar spoljnih poslova je istakao da je Milutinović istoriji išao u susret, da se nije sklanjao sa strane i odluke prepuštao drugima.

"Milan Milutinović je bio ličnost blage reči iza koje je stajala jasna i beskompromisna odlučnost. Koliko je tada trebalo veštine da se suprotstavite vladarima najvećih i najjačih zemalja sveta koji Srbiji nisu mislili dobro", istakao je Dačić.

On je naglasio da Srbija Milutinoviću duguje zahvalnost jer se u Hagu, gde je nepravedno optužen, borio i za svoju zemlju.

"U tu borbu je otišao dobrovoljno i proveo u njoj više od šest godina. Na kraju je pobedio, a sve što su mu radili neka ide na čast onima koji su ga optužili na pravdi Boga", rekao je Dačić.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Podsetimo, nekadašnji predsednik Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i potpredsednik Socijalisticke partije Srbije Milan Milutinović preminuo je 2. jula u 81 godini.

Milutinović je bio predsednik Srbije od decembra 1997. godine do decembra 2002. godine.

Nakon isteka predsedničkog mandata, predao se Haškom tribunalu, gde je bio optužen za ratne zločine u toku sukoba na Kosovu i Metohiji. U februaru 2009. oslobođen je i proglašen nevinim po svim tačkama optužbe.

- Obavljao je najznačajnije funkcije u najtežem periodu u istoriji Srbije. Izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici i prijateljima. O datumu komemoracije i sahrane javnost će biti naknadno obaveštena, rekao je za Kurir lider SPS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Supruga Olga mu je preminula 2017, a bili su u braku 47 godina. Za sobom je ostavio sina Veljka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track