MINISTAR VESIĆ U RAZGOVORU SA PREDSTAVNICIMA SKONUS-a: Sledi proširenje studentske prakse!
Foto: Foto: Predrag Mitic

sastanak u vladi

MINISTAR VESIĆ U RAZGOVORU SA PREDSTAVNICIMA SKONUS-a: Sledi proširenje studentske prakse!

Politika -

Vesić sa predstavnicima SKONUS-a o proširenju studentske prakse

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), a jedna od tema sastanka bilo je proširenje studentske prakse na gradove širom Srbije.

U toj praksi koja se realizuje u preduzećima i ustanovama u nadležnosti Ministarstva građevinarstva za sada učestvuju samo studenti sa fakulteta Univerziteta u Beogradu, a prema rečima Vesića, namera je da se u taj program uključe univerziteti i preduzeća iz drugih gradova.

- Voleo bih da se proširimo na čitavu Srbiju jer sada imamo praksu sa samo studentima Univerziteta u Beogradu. Svi studenti koji učestvuju u praksi dobijaju mentore i voleo bih da to sada zajednički unapredimo kako bi i studenti iz drugih gradova bili deo ovog programa - rekao je Vesić na sastanku u Vladi Srbije.

Goran Vesić, SKONUS
foto: Foto: Predrag Mitic

On je naveo da je ministarstvo koje vodi prvo u ovom sazivu vlade koje je pokrenulo program studentske prakse.

Podsetio je da taj program već postoji u Gradu Beogradu i da se pokazao kao veoma dobar jer osim što studentima pruža priliku da steknu iskustvo, neki od njih su ostali da rade u preduzećima u kojima su bili na praksi.

S tim u vezi, Vesić je studente obavestio da je namera da se napravi program kako bi određen broj studenata mogao da ostane da radi u ministarstvu i preduzećima u njegovoj nadležnosti.

- Veoma je važno da na taj način stimulišemo studente koji su dobri i nekima od njih omogućimo da budu zaposleni kroz poseban program zapošljavanja mladih koji su prošli kroz praksu u državnoj upravi - rekao je Vesić.

Goran Vesić, SKONUS
foto: Foto: Predrag Mitic

Takođe, naveo je da je namera da se fakulteti, a posebno studenti, uključe u realizaciju velikih projekata jer je, kako je dodao, velika stvar da imaju iskustvo u radu na projektima poput izgradnje metroa, puteva, brzih pruga…

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić zahvalila je ministru Vesiću i navela da je važno da postoji kontinuirana komunikacija kako bi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobijalo informacije o potrebama studenata.

Predstavnici ove studentske organizacije istakli su značaj studentske prakse jer je, kako su ukazali, zastupljenost praske generalno problem studenata.

Istakli su da je praksa tokom studiranja važna jer studenti na taj način mogu da steknu elementarno znanje koje će im koristiti kasnije kada se zaposle.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o tome da se za studente organizuje obilazak infrastrukturnih gradilišta u Srbiji, kao i da velike kineske kompanije koje posluju u našoj zemlji organizuju putovanja za naše studente u tu državu tokom kojih će videti projekte koji se tamo realizuju.

Goran Vesić, SKONUS
foto: Foto: Predrag Mitic

Takodje, dogovoreno je da se napravi predlog Memoranduma o saradnji između Ministarstva građevinarstva i SKONUS-a koji će biti potpisan u narednom periodu, a sve u cilju realizacije dogovorenog.

Na sastanku je rečeno da će od 10. jula u preduzećima i ustanovama u nadležnosti Ministarstva građevinarstva početi drugi ciklus stručne prakse u ovoj godini koji će trajati do 6. oktobra, dok će treći ciklus početi u novembru i trajaće do februara.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Vladimir Džamić, v.d. pomoćnika ministra Sektora za železnice i intermodalni transport Anita Dimoski, v.d. pomoćnika ministra za međunarodne odnose i evropske integracije Tanja Popović, pomoćnik direktora JP “Putevi Srbije” Ivan Tejić i koordinator programa studentske prakse Aleksandar Lazarević.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track