"ODNOSI SRBIJE I CRNE GORE IDU UZLAZNOM PUTANJOM, IMENOVAĆEMO NOVE AMBASADORE": Predsednik Crne Gore u zvaničnoj poseti Beogradu
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

dvodnevna poseta

"ODNOSI SRBIJE I CRNE GORE IDU UZLAZNOM PUTANJOM, IMENOVAĆEMO NOVE AMBASADORE": Predsednik Crne Gore u zvaničnoj poseti Beogradu

Politika -

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović boraviće danas i sutra u zvaničnoj poseti Srbiji. Milatović će se u Beogradu u ponedeljak sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Svečani doček biće ispred Palate Srbija u 10.15 posle čega sledi sastanak predsednika Vučića i Milatovića i razgovori delegacija Srbije i Crne Gore, zvanično je najavljeno. Milatović je u subotu za TV Crne Gore izjavio da će u fokusu njegove posete Beogradu biti potpuna normalizacija odnosa sa Srbijom kao važnim ekonomskim partnerom.

Po njegovim rečima, najvažniji segment posete biće ponovna razmena ambasadora, pošto ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, niti Crna Gora ima ambasadora u Beogradu. Milatović je rekao da će pozvati predsednika Vučića da dođe u Crnu Goru i izrazio uverenje da će on to prihvatiti.

Predviđeno je da Milatović u okviru posete položi venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali uz vojne počasti, a cveće ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", saopšteno je iz Predsedništva Crne Gore. U čast posete predsednika, ambasada Crne Gore prirediće prijem u Crnogorskoj kući u Beogradu.

Poseta Milatovića Srbiji radi jačanja političkih i ekonomskih odnosa dve države i unapređenja regionalne saradnje, kako je ranije i najavio, prva je posle njegovih zvaničnih poseta Briselu i institucijama Evropske Unije i NATO-a.

Jakov Milatović
foto: AP/Risto Božović

Milatović: Očekujem da Srbija i Crna Gora uskoro imenuju ambasadore u Podgorici i Beogradu

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović ocenio je za razvoj odnosa Podgorice i Beograda vraćanje diplomatskog nivoa predstavljanja jedno od važnijih pitanja i da očekuje da dve zemlje uskoro imenuju nove ambasadore.

"Normalno bi bilo da politički odnosi budu zamajac razvoja ekonomskih odnosa, a čini mi se da je u poslednjim godinama stanje bilo takvo da su se ekonomski odnosi razvijali uprkos neadekvatno dobrim političkim odnosima. Zato su moja očekivanja da uskoro imenujemo nove ambasadore Srbije u Crnoj Gori, kao i Crne Gore u Srbiji", rekao je Milatović za današnju Politiku.

Milatović je kazao uoči posete Srbiji da odnosi dve države idu uzlaznom putanjom od njegove inauguracije krajem maja i prisustva srpskog predsednika Aleksandra Vučića. On je rekao da na odnose Podgorice i Beograda gleda kroz prizmu dobrosusedskih odnosa, što je nakon učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju (EU) jedan od njihovih najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta.

"Moja očekivanja u tom smislu su da u iskrenom i otvorenom razgovoru protresemo sva pitanja od značaja i obostranog interesa za naše države", rekao je Milatović. Upitan o inicijativi "Otvoreni Balkan", predsednik Crne Gore rekao je da je za njih prioritet članstvo u EU, i shodno tome neposredna privrženost Berlinskom procesu, ali da će se tim pitanjem svakako baviti novi parlament i nova vlada Crne Gore.

"Bilo koja ekonomska inicijativa koja donosi novu vrednost u smislu smanjenja barijera i jačanja ekonomske aktivnosti u regionu, uz uslov da se ne kosi sa principima Berlinskog procesa, može biti korisna", rekao je Milatović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track