PREDSEDAVAJUĆA PREDSEDNIŠTVA BiH TRAŽI ODGOVORE OD UJEDINJENIH NACIJA: Po kom osnovu ste postavili Visokog predstavnika u BiH?
Foto: Beta Miloš Miškov

otvoreno pismo

PREDSEDAVAJUĆA PREDSEDNIŠTVA BiH TRAŽI ODGOVORE OD UJEDINJENIH NACIJA: Po kom osnovu ste postavili Visokog predstavnika u BiH?

Politika -

Predsedavajuća tročlanog Predsedništva BiH, Željka Cvijanović, uputila je otvoreno pismo Generalnom sekretaru UN, Antoniju Guterešu u kome zahteva dokumente o odluci da se na mesto Visokog predstavnika za BiH postavi nemački diplomata Kristijan Šmit.

Izjavu prenosimo u celosti.

- Poštovani generalni sekretaru,

Kao izabrani član i trenutno predsjedavajuća tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ljubazno tražim da nam dostavite relevantne dokumente od značaja za našu zemlju, odnosno odluku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o imenovanju njemačkog diplomate Kristijana Šmita na mjesto visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u skladu sa Aneksom 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum) iz 1995. godine.

Nakon detaljnog pretraživanja dokumenata Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija dostupnih u njihovoj onlajn bazi podataka, uspjeli smo da dođemo samo do jednog dokumenta koji se odnosi na Šmitovo imenovanje. Radi se o zapisniku sa sastanka Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija 8823. održanog u četvrtak 22. jula 2021. u 15 časova, iz kog se vidi da je jedini nacrt rezolucije podnesen na glasanje (br. S/2021/667) nije usvojen, pošto je rezultat glasanja bio 2 glasa za i 13 uzdržanih.

Bila bih Vam zahvalna ako biste Kancelariji za pravne poslove naložili da meni, našim institucijama i građanima dostavi zvaničnu odluku Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako takva postoji, kojom se dokazuje da je Kristijan Šmit zaista imenovan na mjesto visokog predstavnika u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija i članom 1/2, Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma, kao i sve druge relevantne dokumente u vezi sa takvim imenovanjem.

S poštovanjem,

Predsjedavajuća Predsjeništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović - piše u otvorenom pismu.

Podsećamo da je Kristina Šmit stupio na mesto visokog predstavnika prvog avgusta 2021. godine.

Kurir.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track