OD MASOVNIH KIDNAPOVANJA I UBISTVA SRBA I ROMA U ORAHOVCU PROŠLO 25 GODINA: Sećanje na njih nikada neće izbledeti!
Foto: Kancelarija za KiM

OD MASOVNIH KIDNAPOVANJA I UBISTVA SRBA I ROMA U ORAHOVCU PROŠLO 25 GODINA: Sećanje na njih nikada neće izbledeti!

Politika -

Danas je obeležena godišnjica tragičnih događaja u Orahovcu, na KiM, kada su mnogobrojni žitelji tog mesta kidnapovani i ubijeni od strane terorističke organizacije OVK.

Jedna od porodica pogođenih tragedijom je i porodica Kostić.

- Porodica Kostić iz Retimlja s razlogom se opisuje kao najtragičnija porodica na Kosovu i Metohiji. Najpre je kidnapovan Jugoslav Kostić (33) 10. jula 1998. godine, a negde posle nedelju dana napadnute su kuće Kostića i na kućnom pragu je ubijen Anđelko (63), a potom su zarobljeni svi koji su se zatekli u kućama - izjavio je na današnjem pomenu u Orahovcu Borislav Tajić, predstavnik Kancelarije za KiM, prenose Novosti.

Aleksandar Micić, predsednik opštine Orahovac je istakao da takvi zločini neće biti zaboravljeni.

- Mnogo je puta rečeno o njihovim mukama i tugama porodice, braće, rodbine. Mnogo puta, ali treba podsećati svakog dana na ono što se desilo pre 25 godina. Te dane nećemo nikada zaboraviti, sva stradanja i strepnje kada smo čuli za Kostiće iz Retimlja, za meštane Opteruše, za kidnapovane zdravstve radnike iz Orahovca koje su otimali oni koji su imali za cilj da otmu ono što im nikada nije pripadalo, a znaju oni da im to ne pripada ni danas - rekao je Micić.

Okupljenima se obratila i Olivera Radić, profesorka i novinarka iz Orahovca.

- Zlo se pobeđuje sećanjem, istinom, svedočenjem i nezaboravom. Za mene su ova imena žive svetiljke ka Gospodu koje svetle u tami današnjice - zaključila je.

U Orahovcu je između 1998. i 2000. godine kidnapovano i ubijeno 84 osobe.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track