ESKOBAR PRED KOMITETOM U VAŠINGTONU: Rešenje za normalizaciju odnosa - formiranje ZSO
Foto: screenshot Video Plus

ESKOBAR PRED KOMITETOM U VAŠINGTONU: Rešenje za normalizaciju odnosa - formiranje ZSO

Politika -

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar predstavio je juče izveštaj Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Američkog kongresa o angažmanu SAD na Balkanu. U ovom izveštaju Eskobar je podsetio na tenzije na severu Kosova i Metohije i ponovo pozvao obe strane da ispune sve svoje obaveze koje su, kako je rekao, neophodne za nastavak napredovanja na njihovom evropskom putu.

00:48

ESKOBAR PRED KOMITETOM U VAŠINGTONU: Rešenje za normalizaciju odnosa - formiranje ZSO

Težak odnos

Specijalni izaslanik SAD je odnos između Kosova i Srbije opisao kao težak i podsetio da je EU u februaru i martu uz snažnu podršku SAD postigla napredak u sporazumu o putu normalizacije odnosa i implementacije aneksa koji pruža okvir kroz koji Kosovo i Srbija ispunjavaju svoje obaveze. On je istakao da je ključni element ispunjavanje obaveza Kosova preuzetih 2013. godine, a to je da se formira Zajednica srpskih opština.

Gabrijel Eskobar
foto: Printscreen

- ZSO bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj. Štaviše, Kosovo i Srbija dogovorili su se da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. I, što je najvažnije, prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama - naveo je Eskobar i dodao da je, otkad su strane postigle te sporazume, bilo ozbiljnih provokacija i da je došlo i do eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja.

Sa Eskobarom su se susreli i predstavnici nevladine organizacije sa severa Kosova i preneli mu probleme srpske zajednice, posebno stavljajući akcenat na zabrinutost koju stvara prisustvo kosovske policije u opštinama sa srpskom većinom.

Albanci u Vašingtonu

- Delegacija kosovskih Srba imaće ove nedelje sastanke u Vašingtonu. Posetu smo započeli susretom sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, u Stejt departmentu. Izrazili smo zabrinutost i probleme naše zajednice zbog stalnog prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije u srpskim sredinama - navedeno je na Tviter nalogu „Nove društvene inicijative“.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track