ODLUKA: Narodna Skupština prihvatila molbu roditelja žrtava, obustavlja se rad Anketnog odbora!
Foto: Nenad Kostić

ODLUKA: Narodna Skupština prihvatila molbu roditelja žrtava, obustavlja se rad Anketnog odbora!

Politika -

Narodna skupština Republike Srbije primila je 21. jula 2023. godine molbu porodica nastradalih u tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i njihovih punomoćnika, kojom od Narodne skupštine Republike Srbije i narodnih poslanika traže da se obustavi bilo kakvo postupanje i rad Anketnog odbora, dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i pred sudom.

Anketni Odbor
foto: Printscreen

Uvažavajući sve razloge navedene u ovoj molbi, i u skladu sa stavovima poslaničkih grupa, Narodna skupština Republike Srbije prihvata ovu molbu i obustavlja dalje postupanje i rad Anketnog odbora, saopšteno je iz parlamenta.

Podsetimo, pumonoćnici porodica nastradale dece, kao i dece koja su povređena i traumatizovana u tragediji koja se dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” 3. maja u Beogradu, kao i svi članovi ovih porodica, podneli su danas molbu Narodnoj skupštini Republike Srbije sa apelom da se zastane sa daljim postupanjem Anketnog odbora, formiranog radi utvrđivanja okolnosti koje su dovele do tragedija u pomenutoj osnovnoj školi, kao i dan kasnije u Malom Orašju i Duboni.

Kako Kurir saznaje, potpisnici molbe su jednoglasni u stavu da postoji opravdana bojazan da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku mogao da ugrozi dalje neometano vodjenje tužilačke istrage i krivičnog postupka, jer bi činjenice i dokazi od značaja za zakonito vodjenje postupka mogli da izađu u javnost pre početka sudjenja.

Molba koju su podnele porodice
Molba koju su podnele porodicefoto: Privatna Arhiva

- S obzirom da Više javno tužilaštvo u Beogradu uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova povdom prikupljanja dokaza i podizanja optužnice protiv odgovornih lica u ovom trenutku aktivno sprovodi istragu, članovi porodica i njihovi advokati smatraju da je u ovom trenutku nepotrebno i štetno mešanje Anketnog odbora u istragu - objašnjava sagovornik Kurira.

Kako dodaje, iz tog razloga apeluju na Narodnu skupštinu i sve narodne poslanike da zastanu sa bilo kakvim postupanjem i radnjama Anketnog odbora dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i sudom, posebno imajući u vidu veoma osetljivu fazu u kojoj se ovaj postupak nalazi i mogućnost da dokazi u eventualnom budućem sudskom postupku budu ugroženi.

Oštećene porodice i njihovi punomoćnici su takođe pozvali Vladu Srbije i sve ministre, a posedno ministra pravde, Vrhovno javno tužilaštvo i Visoki savet tužilaštva, kao i predsednicu Vrhovnog suda da izdaju saopštenja i preduzmu radnje kojim će zaštiti rad tužilaštava i sudova, te očuvati samostalnost i nezavisnost postupaka od zadiranja i ugrožavanja istrage i svih okolnosti kojima može biti dovedeno u pitanje pravično i zakonito suđenje.

Potpisnici molbe pojašnjavaju da bi moglo doći do situacije da se pred Anketnim odborom razmatraju dokumenti, izjave, isprave ili da se saslušavaju svedoci, pre nego što ova lica budu ispitana ili dokazi izvedeni pred sudom.

Zora Dobričanin Nikodinović podnela molbu Skupštini Srbije
Zora Dobričanin Nikodinović podnela molbu Skupštini Srbijefoto: Kurir

Podsećaju i da podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku ima uporište u Ustavu Srbije sa izričitom potvrdom o nezavisnosti sudske vlasti, te da je utvrdjivanje istine i pravde povodom ovih masovnih ubistava upravo nadležnosti tužilaštava i sudova kao grane prava, obuhvaćene sudskom vlašću.

U tom smislu navode da, iako inicijativa radi utvrdjivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanju odgovarajućih radnji, kao i utvdjivanju odgovornosti nadležnih lica koja su dovela do masovnih ubistava 3. maja u ovoj osnovnoj školi kao i u Malom Orašju i Duboni sledećeg dana, ima potpunu podšku porodica i svih gradjana Srbije, potpisnici molbe smatraju da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku bio kontraproduktivan po utvrdjivnaje sudske istine.

Kako saznajemo, molbu je u ime porodica podnela advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

Kurir.rs/ J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja