"UVEK MOŽEMO DA PORAZIMO ALBANCE NA KiM, ALI ŽELIMO MIR" Pukovnik JNA u penziji: Kurti se osamostalio, Zapad ga previše opustio
Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"UVEK MOŽEMO DA PORAZIMO ALBANCE NA KiM, ALI ŽELIMO MIR" Pukovnik JNA u penziji: Kurti se osamostalio, Zapad ga previše opustio

Politika -

Ministar Tomislav Momirović u pismu upućenom ministrima trgovine zemalja članica EU podvukao je da vlasti u Prištini godinama unazad jednostranim potezima i ograničenjima narušavaju zajedničko tržište CEFTA.

Kao i to da namernim kreiranjem administrativnih barijera sprečavaju normalan protok roba i normalno funkcionisanje zajedničkog regionalnog tržišta.

"Vlasti u Prištini svojim unilateralnim potezima smanjuju predvidivost poslovanja za kompanije u regionu i na taj način stvaraju ogromnu štetu u njihovom poslovanju", navodi se u pismu ministra Momirovića.

Kosovo, Severna Mitrovica
foto: Printscreen Kosovo Online

Evropska komisija je ranije pozvala vlasti u Prištini da ukinu sva ograničenja na promet srpske robe, nakon zvaničnog obraćanja ministra Momirovića evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju.

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije koji je diskutovao o ovoj temi je Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji.

Prvo je rekao da Srbija radi sve za mir, kao i to da ne želimo tuđe, ali želimo da budemo na svome:

- Mnogo dobrih poteza je dosad uradila naša Srbija da vlada mir u regionu i južnoj pokrajini. Stvoren je Otvoreni Balkan, a EU je navodno sve to pozdravila, ali nisu ništa ispunili iz Rezolucije 1244, već su stalno stajali na stranu Albanaca koji tamo žive. Dok su srpska deca, civili ubijani i zatvoreni. Srbija želi da vlada mir, ne želimo tuđe da otimamo, samo želimo da budemo na svome, a Kosovo je naše. Oni su smenjivali te vladare na Kosovu, pa su doveli Kurtija kome samo prezime govori kakav je terorista i koliko ne poštuje ništa - započeo je Šljivančanin, pa dodao:

01:28

UVEK MOŽEMO DA PORAZIMO KURTIJEVE TERORISTE, ALI ŽELIMO MIR Pukovnik JNA u penziji: Osamostalio se, Zapad ga je previše opustio

- On nije možda svestan šta radi, želi da napravi velike nerede srpskom narodu. Sada se kao malo utišalo, ali su napravili veliko zlo. Sve je dobro što je napisao gospodin Momirović. Valjda će i EU jednom reći da je dosta sa Kurtijem, pa da ga smire.

S obzirom na to da retorički Zapad osuđuje Kurtija, Šljivančanin je analizirao da li je moguće da Kurti postane nepoželjan među njima:

- Možda su ga opustili toliko da se osamostalio i da nikoga ne sluša. Verujem da su pomaci veliki i da je upornost našeg rukovodstva velika. Uvek imamo snage da porazimo te teroriste, ali mi se trudimo i čekamo. Amerika će jednom da shvati, iako su oni proizveli Kurtija, da ne može ovako da se živi, na tom prostoru ne može biti kako samo jedan čovek hoće. I Srbija se nešto pita. Kroz vekove se borimo za Kosovo.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:09

NATO SPREMAN ZA SASTANAK SA VUČIĆEM: Šta će da traže od nas? Stručnjaci bez dileme: Izborićemo se veštom diplomatijom za Kosovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja