OSNOVNI SUD U PRIŠTINI: Počelo suđenje Slađanu Trajkoviću zbog navodnih ratnih zločina
Foto: privatna arhiva

OPTUŽNICA

OSNOVNI SUD U PRIŠTINI: Počelo suđenje Slađanu Trajkoviću zbog navodnih ratnih zločina

Politika -

U Osnovnom sudu u Prištini danas je počelo suđenje Srbinu iz Severne Mitrovice Slađanu Trajkoviću, koga Specijalno tužilaštvo tereti za navodni ratni zločin na Kosovu u periodu od 1998. do 1999. godine u selu Reznik u opštini Vučitrn i okolnim selima. Suđenju prisustvuje porodica Trajkovića, a očekuje se da na današnjem ročištu bude pročitana optužnica.

Na počektu suđenja Trajkovićev branilac, advokat Dejan Vasić, rekao je da je Trajkoviću određen pritvor i pre nego što je saslušan!

- Ovo je najskandaloznije ponašanje tužilaštva koje sam video za mojih 16 godina rada i više od 10 odbrana u predmetima za ratne zločine. Od spisa predmeta dobili smo samo ono što je tužiteljka htela - rekao je Vasić u sudu.

Advokat Dejan Vasić
Advokat Dejan Vasićfoto: Kurir

On je istakao da je Trajkoviću određen pritvor pre nego što je saslušan.

- Kako da se izjasnimo? Sedam meseci je ovaj čovek u pritvoru. Pet puta sam pisao Specijalnom tužilaštvu da nam se omogući da učestvujemo u istrazi, a 30 svedoka saslušala je policija, dok je osam saslušala tužiteljka. Nijednom nas nisu pozvali da nam kažu za šta je Trajković optužen - rekao je Vasić.

Trajković je uhapšen 15. decembra prošle godine u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici i od tada se nalazi u pritvoru.

Apelacioni sud Kosova doneo je 25. maja odluku da se poništi rešenje o produženju pritvora Trajkoviću, ali je Osnovni sud u Prištini 29. maja ponovo doneo odluku o produženju pritvora za još dva meseca.

Inače, Trajković je početkom novembra prošle godine, zajedno sa drugim kolegama, napustio Kosovsku policiju u znak protesta protiv nasilja koje vlasti u Prištini sprovode nad Srbima na severu.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track