Beč: Selaković potpisao dokument o ekstradiciji
Foto: Tanjug

Beč: Selaković potpisao dokument o ekstradiciji

Politika -
Čast mi je da u ime Republike Srbije mogu da potpišem 4. dodatni protokol na konvenciju o ekstradiciji SE, rekao je ministar pravde

BEČ - Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković potpisao je u Beču 4. dodatni protokol Evropske konvencije o ekstradiciji, kojim se obezbeđuje osnova za jednostavnije procedure ekstradicije.

Ministar Selaković je 4. dodatni protokol potpisao na marginama 31. Ministarske konferencije Saveta Evrope.

"Čast mi je da u ime Republike Srbije mogu da potpišem 4. dodatni protokol na konvenciju o ekstradiciji SE. To je jedna izuzetno bitna konvencija koja ovim protokolom omogućuje i ruci srpske pravde da ne postoji nedohvatljivi kriminalac za nju", rekao je Selaković.

Ovim protokolom se obezbeđuje osnova za jednostavnije procedure ekstradicije i izmenjuju i dopunjuju brojne odredbe Konvencije sa ciljem prilagođavanja savremenim potrebama.

Evropska konvencija o ekstradiciji iz 1978. godine, do danas je dopunjena sa tri dodatna protokola. Potpisivanje 4. dodatnog protokola uz Evropsku konvenciju o ekstradiciji, Srbiji će omoguciti znatno pojednostavljenje postupka izručenja optuženih i okrivljenih sa zemljama članicama ove konvencije.

S obzirom na rešenja iz Protokola, koja predviđaju korišćenje savremenih sredstava komunikacije u postupku izručenja, otvara se mogućnost vansudskog rešavanja sporova. U Protokolu se nalaze i smernice za pojednostavljenje procedure tranzita.

Selaković je istakao da se time unapređuje ekstradicija osuđenih i okrivljenih osoba.

Prema njegovim rečima, samo pristupanje protokolu čini još jedan korak bliže Srbiju EU i čvrstim evropskim vrednostima, na prvom mestu zaštite ljudskih prava, na kojima je formiran SE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track