NAZIRE SE KRAJ SAGE: Spajić: Mislim da smo ubedili predsednika Milatovića da imamo većinu za formiranje vlade!
Foto: Printscreen/YouTube

Konsultacije u Crnoj Gori

NAZIRE SE KRAJ SAGE: Spajić: Mislim da smo ubedili predsednika Milatovića da imamo većinu za formiranje vlade!

Politika -

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić izjavio je posle susreta sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem da misli da ga je ubedio da ima većinu za mandatara, ali i za formiranje vlade. Spajić nije želeo da precizira ko čini tu većinu i kolika je ona, a na pitanje novinara da li očekuje da će imati podršku 41 poslanika, koliko je potrebno za izbor vlade, odgovorio je potvrdno.

- Ubeđeni smo da imamo većinu za mandatara i da ćemo posle toga imati i većinu za formiranje vlade... Zadatak mandatara je da traži većinu od 41, odnosno aktivno učešće 41 poslanika. Videli smo da je većinska vlada, a ne manjinska, nešto što je optimalan scenario. Da ne bismo ponavljali greške prethodnika, mislimo da treba težiti većinskoj vladi koja bi na taj način imala stabilnu podršku u parlamentu - rekao je Spajić posle sastanka s Milatovićem.

On je dodao da je imao neformalne razgovore s predstavnicima prosrpske koalicije "Za bućucnost Crne Gore", ali da su se, kako tvrdi, na sastancima "prvenstveno držali principa buduće vlade i toga ko bi trebalo da bude mandatar".

Politikolog Vladimir Pavićević smatra da, ko god predloži Spajiću da formira Vladu koja bi imala minimalnu podršku u Skupštini, zapravo ne želi da Spajić sastavi Vladu.

Vladimir Pavićević
Vladimir Pavićevićfoto: Kurir tv

- Šira podrška podrazumeva da će i koalicija "Za budućnost Crne Gore" imati svoje predstavnike u Vladi i predsednika Skupštine. To je pitanje čiste političke logike i Spajićevog interesa da vodi stabilnu vladu koja će pune četiri godine moći da se posveti reformama - rekao je Pavićević za portal Borba.

On smatra da međunarodna zajednica ne bi trebalo da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

- Spoljni uticaji su raznovrsni, ali nisu presudni. Sa našim međunarodnim partnerima treba da se komunicira, ali i da se uvek polazi od toga da je Crna Gora demokratska država u kojoj se građani pitaju ko će i kako upravljati državom. Građani su svoje rekli na demokratskim izborima i to je to. Uostalom, ne vidim da naši najznačajniji međunarodni partneri imaju problem sa time da dobijemo stabilnu vladu sa snažnom podrškom u Skupštini koja bi išla i na 54 do 60 poslanika - zaključio je Pavićević.

(Kurir.rs/A.Ć.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track