SA DORĆOLA I VRAČARA BEŽE NA PERIFERIJU: Ovo su glavni razlozi za promenu
Foto: Shutterstock

SA DORĆOLA I VRAČARA BEŽE NA PERIFERIJU: Ovo su glavni razlozi za promenu

Beograd -

Evidentno je da gradnja u celom Beogradu rapidno napreduje, ali kako zbog dostupnosti zemljišta i prostora za zidanje, tako i zbog pojačane potražnje - periferija sve više dobija na značaju.

Naravno, periferija je danas širi pojam, a neka naselja koja smo do skoro smatrali udaljenijim - sada nam deluje bliže centru, jer se iza njih dalje gradi i gradi...

Dokle će se širiti srpska prestonica, ostaje da se vidi, posebno imajući u vidu najnovije podatke. Oni sugerišu da dosta građana u poslednje vreme menja centralne zone za periferiju, odnosno napušta život na Dorćolu ili na Vračaru.

Kao glavne razloge navode previše buke, gužve, saobraćaja, zagađenja, manjak bezbednosti na ulici za decu itd...

Ono što im se, s druge strane, dopada u kvartovima kao što su Mirijevo, Miljakovac ili delovi Zvezdare, Voždovca i Palilule - jesu (umerena) izolacija, dostupnost prirodi, mir, dobra snabdevenost, niža cena kvadrata.

Tokom 2022. najviše građana se preselilo na Zvezdaru, ali i Palilulu, Voždovac, Zemun, Novi Beograd.

To su, ujedno, i opštine koje odgovaraju ljudima iz unutrašnjosti jer su neki njihovi delovi dobro povezani sa užim delom Beograda, a cene stanova su niže. Više se projektuju zgrade sa manjim stanovima i sve češće se planiraju parking zone, što je dodatni benefit.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja