"ZA 30 GODINA SRBA NEĆE NI BITI U HRVATSKOJ" Ercegovac o strašnom bolu na svaku godišnjicu Oluje: Krajišnici neće zaboraviti!
Ljubomir Ercegovac, Foto: Kurir Televizija, JOEL ROBINE / AFP / Profimedia

"žal za krajinom"

"ZA 30 GODINA SRBA NEĆE NI BITI U HRVATSKOJ" Ercegovac o strašnom bolu na svaku godišnjicu Oluje: Krajišnici neće zaboraviti!

Politika -

Ljubomir Ercegovac zamenik predsednika Udruženja Krajišnika gostovao je u emisiji Puls Srbije, povodom godišnjice od tragičnih stradanja Srba na prostorima NDH.

Prisetio se saznanja i osećanja da zauvek napuštate svoj zavičaj.

- Najbolnije je što znate da više nikad ne možete da se vratite u svoj zavičaj.To je osećaj koji nas sve Krajišnike ne napušta ni dan danas, i naročito kada dođe obeležavanje tog dana, ti osećaji se ponovo vrate - započeo je Ercegovac.

Uporedio je taj osećaj sa amputacijom duše.

- To su pomešana osećanja i naročito kada dođe godišnjica Oluje, stvara se neka vrsta nemira i žala za Krajinom. Čudno je da za zločine koji se dese nad Srbima niko nema obavezu da odgovara, ili se ti procesi ne iniciraju, ali činjenica je da se desio progon, nezapamćen i etničko čišćenje na području Republike srpske Krajine, od strane vojno-policijskih snaga Hrvatske i to na tlu civilizovane demokratske Evrope kojoj danas težimo. Ta Evropa nije se oglasila ni jednom rečju osude, čak je indirektno podržala tu akciju, a mirovne snage koje su boravile tada u Hrvatskoj dale su punu podršku Hrvatima... - rekao je Ercegovac.

Ljubomir Ercegovac
foto: Kurir tv

Apelovao je da svake godine treba pričati o ovome, da bi možda jednog dana pravda bila zadovoljena.

- Srećam se izbegličkih kolona koju je naš narod formirao osetivši opasnost od biološkog uništenja i krenuli na istok sporom kolonom u Republiku Srbiju, Ta kolona je ostala zapamćena i urezana u sećanje, i kada god dođe obeležavanje ta slika mi dođe u sećanje. Srbi su tražili spas i našli su ga i prihvatili i priču do dana današnjeg Krajišnici su se dobro integrisali u društvo - rekao je Ercgovac.

03:36

ZA 30 GODINA SRBA NEĆE NI BITI U HRVATSKOJ Ercegovac o strašnom bolu na svaku godišnjicu Oluje: Krajišnici neće zaboraviti!

On mlade podseća i priča o početku progona Srba koji traje vekovima, ali je 4. avgusta 1991. godine bila izuzetno naglašena.

- Mnogi pamte i nose sećanja iz kolone u Oluji. A za nekih 25 do 30 godina Srba neće ni biti u Hrvatskoj - kazao je Ercegovac, upozorivši na moguće ponovne sukobe na Balkanu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

03:01

ISTORIČAR OTKRIVA KAKO JE NASTALA REČ USTAŠA: Ona uopšte nije hrvatska, preuzeta je u 19. veku! Mnoge Srbe istorija nije naučila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track