PREDSEDNIK SRSPKE ODBRUSIO BEĆIROVIĆU: Dodik: Srpska ima međunarodni suverenitet i to čak ni Sarajevo ne može da ospori!
Foto: Beta/Miloš Miškov

sve po ustavu

PREDSEDNIK SRSPKE ODBRUSIO BEĆIROVIĆU: Dodik: Srpska ima međunarodni suverenitet i to čak ni Sarajevo ne može da ospori!

Politika -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da RS ima međunarodni suverenitet i da bi to trebalo da zna i bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović.

- Kad već pokušava da se drži Ustava, bošnjački član Predsedništva Denis Bećirović bi trebalo da pročita da pored BiH i Republika Srpska ima međunarodni suverenitet - napisao je Dodik na Tviteru.

On je naveo da prema Ustavu BiH entiteti imaju pravo na specijalne i paralelne veze sa susednim državama, pa RS ima takav sporazum s Srbijom, a može ih imati i sa drugim susednim državama.

- Ustav BiH predviđa da entiteti mogu sklopiti sporazume sa drugim državama i međunarodnim organizacijama uz saglasnost Parlamentarne skupštine, a može se regulisati da takva saglasnost nije ni potrebna - napisao je Dodik.

Prema njegovim rečima, međunarodni suverenitet RS potvrđuje i činjenica da ona već 15 godina šalje svoje izveštaje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, što, kao je naveo, nije moglo da spreči ni "političko Sarajevo".

- Naprotiv, to pravo Republike Srpske potvrdio je i Ustavni sud BiH. Entiteti imaju skoro sav unutrašnji suverenitet, dok BiH po Ustavu BiH ima ograničen unutrašnji suverenitet - taksativno nabrojanih deset nadležnosti, uglavnom nekoliko politika, uz određen međunarodni suverenitet - naglasio je Dodik.

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović izjavio je prethodno da je suverenitet države Bosne i Hercegovine "jasno i precizno utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH".

On je naveo da se suverenitet "ne stiče Tviter i ostalim objavama političkih zvaničnika, već on neupitno pripada samo BiH".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track