PONOSNI NA SVOJE POREKLO: Ministar Milićević potpisao ugovore finansijske podrške za očuvanje i jačanje veza Srbije i dijaspore
Foto: Rade Begović

identitet

PONOSNI NA SVOJE POREKLO: Ministar Milićević potpisao ugovore finansijske podrške za očuvanje i jačanje veza Srbije i dijaspore

Politika -

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević potpisao je danas ugovore sa 56 udruženja i nevladinih organizacija iz zemlje i inostranstva koje su dobile sredstva u okviru Programa finansijske podrške u oblasti očuvanja i jačanja veza između Republike Srbije i dijaspore.

Milićević je naglasio da ga raduje što je ugostio predstavnike organizacija koje su se istakle u svojim naporima da očuvaju srpski nacionalni identitet, kulturu, jezik, pismo i tradiciju. Za Program finansijske podrške u oblasti očuvanja i jačanja veza između Republike Srbije i dijaspore prijavilo se 78 udruženja i nevladinih organizacija iz Srbije i inostranstva, a danas su potpisani ugovori sa 56 organizacija.

Đorđe Milićević
foto: Rade Begović

Ministar je istakao da očuvanje srpske baštine i tradicije u dijaspori nije samo pitanje očuvanja prošlosti, već i investicija u našu budućnost.

- To je način da osnažimo naše mlade generacije, da ih povežemo sa korenima njihovih predaka, da ih inspirišemo da budu ponosni na svoje poreklo i da rade zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve nas - naglasio je Milićević.

U ime organizacija koje su dobile sredstva, Vladi Srbije i ministru su se zahvalili Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra Veritas i Slađana Vujičić iz Ženske poslovne mreže.

Đorđe Milićević
foto: Rade Begović

Ministar Milićević prisustvovaće proslavi Velike Gospojine u manastiru Krupa nedaleko od Knina, gde će uručiti 300 bukvara i udžbenika deci koja će u Hrvatskoj pohađati dopunsku školu na srpskom jeziku u ponedeljak, 28. avgusta.

Milićević je istakao da bukvari i udžbenici za srpsku decu u Hrvatskoj nisu mogli da budu uručeni kako je bilo planirano u junu zbog proceduralnih razloga. Sadu su rešene sve procedure, te će u ponedeljak biti sa našim narodom u Hrvatskoj i uručiti deci bukvare na ćiriličnom pismu i srpskom jeziku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track