ZBCG NEĆE BITI DEO CRNOGORSKE VLADE! Spajić: Pet puta su odbili ponudu, ne verujemo u njihovu iskrenost!
Foto: Pokret Evropa sad!

posle maratonske sednice

ZBCG NEĆE BITI DEO CRNOGORSKE VLADE! Spajić: Pet puta su odbili ponudu, ne verujemo u njihovu iskrenost!

Politika -

Lider Pokreta Evropa sad (PES) i mandatar Milojko Spajić objavio je kasno sinoć da ima skupštinsku većinu za formiranje vlade i to bez koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

On je posle maratonske sednice Glavnog odbora PES rekao da je to ona većina koja ga je podržala za mandatara i PES.

- Idemo sa tom većinom u kreiranje vlade i ispunjavanje svih programa o kojima smo pričali u predizbornoj kampanji. Mi ne bežimo od obećanja, želimo da što pre ispunimo ta obećanja i mislimo da je pravo vreme da se krene pričati o rezultatima, a ne o nekim trivijalnim stvarima koje vidimo u pojedinim medijima ovih dana - izjavio je Spajić novinarima nakon sastanka.

On je priznao da odluka nije bila jednoglasna, ali da su članovi GO PES bili većinom za.

- Imali smo dugu raspravu, odlučili smo ubedljivom većinom da idemo sa ovim... Par ljudi je bilo protiv i par uzdržano, to je potpuno normalno i ne želim da ih osuđujem ili da kažem da su ta mišljenja pogrešna - rekao je mandatar.

Na pitanje na koliku podršku u parlamentu računa, Spajić je odgovorio da očekuje podršku 44 poslanika koji su ga podržali za mandatar, iako još nema potvrdu od svih. On tvrdi i da je koalicija ZBCG pet puta odbila ponudu za ulazak u vladu.

Andrija Mandić, Milojko Spajić, Milan Knežević
foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

- Ne možemo da verujemo u njihovu iskrenost. Oni samo lažno prihvataju ponudu da bi opstruirali proces. Prihvatili su ponudu onoga trenutka kada smo imali većinu - rekao je lider PES.

Kako je rekao, pet puta su odbili "virtuelnu ponudu" i nakon toga je prihvatili:

- Ne znam o čemu se tu radi. Čak su i pojedinci iz regiona diskutovali tu ponudu...Kako je nepostojeća ponuda ako svi pričamo o njoj?

Spajić kaže da je sledeći korak da priča sa liderima drugih partija gde će dogovoriti dalji proces, a o resorima sinoć, kako tvrdi, nije bilo razgovora.

- Govorili smo o skupštinskoj većini i budućem predsedniku Skupštine Aleksi Bečiću - naglasio je Spajić.

Glavni odbor PES počeo je u subotu nešto posle 17 časova sednicu koja je trajala više od šest sati. Iako je član GO, sednici nije prisustvovao predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić izjavio je da mandatar ovakvom odlukom pokušava na sve načine da prekroji izbornu volju građana, da istisne autentične predstavnike Srba iz vlade, a da raširenih ruku dočeka stranke koje su do posljednjeg dana vladavine Mila Đukanovića bile uz njega.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja