Jeremićeva savetnica lobirala za nezavisno Kosovo?!
Foto: Kurir

UN saradnica

Jeremićeva savetnica lobirala za nezavisno Kosovo?!

Politika -
Biću član kontakt-grupe koju će Vuk Jeremić moći da konsultuje kad nađe za shodno da zatraži savet prijatelja, kaže Švajcarkinja

BERN - Bivša ministarka spoljnih poslova Švajcarske Mišlen Kalmi Rej, poznata po lobiranju za kosovske Albance i vlasti u Prištini, postala je član neformalne radne grupe koja će savetovati Vuka Jeremića na mestu predsedavajućeg Generalne skupštine UN, objavili su danas švajcarski mediji.

Ona će, doduše, imati neformalni status u ovoj radnoj grupi i njene savetodavne aktivnosti neće biti plaćene, ukazuju mediji u Švajcarskoj.

"Biću jednostavno član kontakt-grupe koju će Vuk Jeremić moći da konsultuje kada nađe za shodno da zatraži savet grupe prijatelja", izjavila je Kalmi Rejova za švajcarski radio DRS.Ženevski dnevnik Vreme (Le Temps) komentariše da je ova vest samo na prvi pogled začuđujuća i ocenjuje da je članstvo Kalmi Rejove u savetodavnoj grupi zapravo gest priznanja bivšeg šefa diplomatije Srbije Kalmi Rejovoj zbog uloge koju je ona "imala u smirivanju odnosa između Švajcarske, Srbije i Kosova".

List podseća da je Mišlen Kalmi Rej odbila da Švajcarska umesto Srbije preuzme predsedavanje Evropskom organizacijom za bezbednost i saradnju u toku 2014-2015. godine i predložila da predsedavanje bude dvostruko. "Ono što je najznačajnije to je da smo za ovo dobili i podršku ministarstva spoljnih poslova Kosova", izjavila je Kalmi Rej.

Vuk Jeremić i Mišlin Kalmi Rej znaju se iz vremena kada su se oboje nalazili na čelu ministarstva inostranih poslova svojih zemalja, prenose Vesti.

Kalmi Rej je i pre samoproglašenja nezavisnosti Kosova, počev od 2005. godine, intenzivno lobirala u svojim međunarodnim posetama za priznavanje vlasti u Prištini, a sve je učinila da Bern među prvima prizna samoproglašenu državu.

Zbog objavljivanja izveštaja o trgovini organima, koji je Savetu Evrope podneo švajcarski senator Dik Marti, u decembru 2010. odustala je od primanja kosovske nagrade za "velike zasluge".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track