"NATO JE ZNAO ŠTA SLEDI, NISU IH SPREČILI" Stručnjaci o upadu Albanaca u fabriku na KiM: Kurtiju OVO stvara nervozu (VIDEO)
Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv, Printscreen/Kurir TV

kurir tv

"NATO JE ZNAO ŠTA SLEDI, NISU IH SPREČILI" Stručnjaci o upadu Albanaca u fabriku na KiM: Kurtiju OVO stvara nervozu (VIDEO)

Politika -

Permanento se dešava maltretiranje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Samo dan nakon što je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ukazao da kosovska policija ne sme da deluje na severu bez konsultacija s Kforom, svedoci smo novog incidenta.

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije nasilno su ušli u prostor fabrike alata "Lola" u Zubinom Potoku sa dugim cevima. Samo nekoliko sati kasnije uhapšen je jedan Srbin iz sada nepoznatih razloga.

Analitičari prognoziraju podizanje tenzija i dramatičnu jesen, ali uprkos tome, jedina šansa je dijalog.

Kosovo, kosovska policija, Kosovska Mitrovica, Severna Mitrovica
foto: Youtube Printscreen

Očekuje se da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastati u Briselu u sredu ili u četvrtak.

Gosti "Usijanja" koji su analizirali kompleksnu i tenzičnu situaciju u južnoj srpskoj pokrajini su Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM u Narodnoj skupštini i Miloš Garić, glavni urednik Kosovo online.

Drecun se prvo osvrnuo na slučaj upada u napuštenu fabriku alata, pa je pokušao da odgonetne njihovu nameru u ovom zlodelu:

- To morate da pitate Albina Kurtija. Očekivao sam da će pronaći neko oružje, oni izvode takve akcije da bi podmetnuli oružje i rekli kako srpski teroristi kriju oružje u napuštenoj fabrici. Glavni problem je ono što je Stoltenberg govorio, s obzirom na to ja protežem pitanje zbog čega je onda Kfor, odnosno NATO dozvolio da se oni stacioniraju i da naprave stalno baziranje na severu. Znali su šta sledi, zašto ih nisu sprečili. Ovo što je Stoltenberg govorio je, moram priznati, samo prazna retorika.

01:07

NATO JE ZNAO ŠTA SLEDI, NISU IH SPREČILI Stručnjaci o upadu Albanaca u fabriku na KiM: Kurti je poslao poruku Stoltenbergu

Garić je diskutovao o tome da li je Kurti upao u vrstu rizika, s obzirom na to da je ignorisao reči pomenutog Stoltenberga:

- Stoltenberg je to rekao juče, a nakon nepunih 24 sata Kurti je hteo da pošalje poruku da može i dalje da radi šta hoće i da za njega ne važe ta upozorenja. Ta upozorenja stižu iz prvog čoveka NATO pakta. To nam govori da je situacija i te kako složena i komplikovana, a nema dileme da je glavna odgovornost na međunarodnim predstavnicima.

Potom je rekao da Kurtiju poruke iz Beograda stvaraju nervozu:

- Sluša Kurti poruke koje dolaze iz Beograda, a pogotovo od predsednika. Politika predsendika Aleksandra Vučića je pokazala u ovom periodu da je to politika velikih rezultata u nemogućim uslovima. Neodustajanje od borbe za bezbednost Srba je nešto što Kurtiju stvara nervozu. Prosto je začuđen kako Srbija i dalje pruža otpor. Beograd još uvek nije potklekao svim pritiscima koji su bili godinama unazad. Mislio je da će na talasu celog zbivanja u Ukrajini moći da kriminalizuje Srbe i da postigne svetsku javnost.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:57

OSVANUO GRAFIT KAD SE VOJSKA NA KOSOVO VRATI Jakšić analizira: Šta ćemo time dobiti, SAMO RAT! Zbog OVOGA manipulišu istorijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja