KURTI MOLI ZAPAD DA SRBIJI UVEDE SANKCIJE I VRATI VIZE! Dačić za Kurir: Aljbinova amnezija je zapanjujuća, hitno ga zauzdati!
Foto: EPA VALDRIN XHEMAJ, Damir Dervišagić, epa GEORGI LICOVSKI

odgovor

KURTI MOLI ZAPAD DA SRBIJI UVEDE SANKCIJE I VRATI VIZE! Dačić za Kurir: Aljbinova amnezija je zapanjujuća, hitno ga zauzdati!

Politika -

Opterećen sankcijama koje su SAD i EU već uvele Kosovu i suočen s pretnjom da će mu vize biti vraćene upravo zbog njegovih jednostranih poteza, kosovski premijer Aljbin Kurti krenuo je u očajnički pokušaj da povrati naklonost zapadnih saveznika. Umesto da ispuni njihove jasno postavljene zahteve, Kurti pokušava da ubedi javnost da krivac za eskalaciju situacije na Kosovu i Metohiji nije on, već Srbija. Kurti je poručio da Zapad treba da sprovede kaznenu politiku prema Beogradu zato što ne primenjuje Ohridski sporazum za normalizaciju odnosa s Kosovom, pa je predložio vraćanje viza za građane Srbije i obustavljanje stranih investicija za našu zemlju.

Dezorijentisan

- EU bi trebalo da zapreti Beogradu vraćanjem viznog režima. Onda bi bila spremna da odmah sprovede sporazum, jer se ne bi usudila da izgubi slobodno kretanje bez viza... Da, mislim da bi protiv Srbije trebalo preduzeti oštre mere za strane investicije. Kada bi im se zapretilo povlačenjem, Srbija bi se odmah disciplinovano ponašala i sprovela naš dogovor - izjavio je Kurti za estonski medij Delfi, navodeći i da "Srbiju treba naterati da primeni Ohridski sporazum za normalizaciju odnosa s Kosovom".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da je Kurti politički dezorijentisan i da više ni sam ne zna šta mu je politika.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

- On je sad postao savetnik EU i SAD, pa im govori šta treba da rade. Njegova amnezija je zapanjujuća, ali tu smo mi da ga podsetimo na obaveze koje deset godina ne ispunjava. Umesto toga on sad priča o kažnjavanju Srbije. Šta tačno naši zapadni partneri mogu da zamere Srbiji? Mir na KiM je sačuvan samo zahvaljujući odgovornom i ozbiljnom odnosu Srbije. Kurti je najveća pretnja miru, jer sve što je radio, radio je na daljoj eskalaciji situacije. Njega treba zauzdati ako se iskreno želi sačuvati mir. Srbija od toga neće odustati ma šta Kurti pričao i ma koga savetovao - poručio je Dačić.

I državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović podseća na obaveze koje Kurti uporno pokušava da stavi pod tepih.

nEMANJA sTAROVIĆ,
foto: kurir tv

- Kada god separatisti s Kosova prošetaju stazom sećanja, uspevaju da zaborave Briselski sporazum iz 2013. godine, koji su potpisali i ratifikovali, ali koji odbijaju da sprovedu više od deset godina. A kada je u pitanju podrivanje tekućeg procesa normalizacije, opšte je poznato da puna primena prethodnih sporazuma predstavlja sastavni deo okvira od 27. februara i neophodan preduslov za njegovu primenu - napomenuo je Starović.

Svima je jasno

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da isključivo od Aljbina Kurtija zavisi da li će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti nastavljen.

Petar Petković
foto: Printscreen Pink

- Srbija je u međunarodnoj zajednici prepoznata kao kredibilan partner u izgradnji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je, između ostalog, dokazala mudrim i uzdržanim odgovorima na Kurtijevu ratnohuškačku politiku i pokušaje potčinjavanja srpskih opština na severu KiM. Kurtijeve želje o nekakvim sankcijama protiv Srbije završiće u skladu s poslovicom: Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada. Svim međunarodnim sagovornicima, uključujući i one koji su u prošlosti bili najsnažniji politički sponzori Prištine, jasno je s koje strane preti opasnost i ko svakodnevno proizvodi nove eskalacije koje nas udaljavaju i od normalizacije i od mira - naglasio je Petković.

Skupština pre Brisela

Opozicija traži raport

Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova zatražili su da Kurti pre sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 14. septembra u Briselu podnese izveštaj skupštini o planiranim koracima u daljim pregovorima, prenosi Ekonomija onlajn. Poslanica DSK Rezarta Krasnići naglasila je da Kurti ima obavezu da dođe pre sastanka u Briselu i obavesti skupštinu o čemu će razgovarati, jer i dalje nije poznato, kako je podsetila, šta se dogodilo na sastanku u Bratislavi, na kojem je učestvovao potpredsednik vlade Besnik Bisljimi. Poslanik ABK Palj Ljekaj smatra da ne treba da se ide na sastanak u Brisel ako pre toga EU ne ukine sankcije prema Kosovu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track