ALJBIN KURTI PRITISKA GRČKU DA PRIZNA TZV. KOSOVO: Atina: Stav Grčke ostaje nepromenjen, NEMA PRIZNANJA!
Foto: Profimedia

uzaludni pokušaji

ALJBIN KURTI PRITISKA GRČKU DA PRIZNA TZV. KOSOVO: Atina: Stav Grčke ostaje nepromenjen, NEMA PRIZNANJA!

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je da je Grčka blizu priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova, odnosno da je od pet članica EU (Grčka, Slovačka, Rumunija, Španija i Kipar) koje ga ne priznaju najbliža tome da promeni tu odluku. Zvaničnici iz Atine su to, međutim, demantovali i poručili da pozicija ove zemlje po ovom pitanju ostaje ista.

- Grčka pozicija je ostala nepromenjena - odgovor je grčke vlade.

Grčka ima Kancelariju za vezu koju je akreditovao Unmik u Prištini, dok je Kosovo u Atini otvorilo Kancelariju za ekonomska i komercijalna pitanja. Atina takođe priznaje pasoše koje izdaje Kosovo.

- Grčka je na čelu ovih zemalja, koja je blizu priznavanja nezavisnosti Kosova. To pokazuje i status naše kancelarije u Atini - rekao je Kurti.

U martu ove godine, grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendijas posetio je KiM po šesti put, gde sastao se sa Vjosom Osmani.

- Na sastanku je bilo reči i o odnosima Kosova i Grčke, na kojima je predsednik Osmani pokazala spremnost za jačanje daljih bilateralnih odnosa - saopšteno je iz prištinskog predsedništva tom prilikom.

Nekoliko dana kasnije, tokom posete Srbiji, grčka predsednica Katerina Sakelaropulu rekla je da se ništa neće promeniti kada je reč o poziciji Atine prema nezavisnosti Kosova. Istu stvar je ponovio i premijer Grčke Kirjakos Micotakis tokom sastanka sa Aleksandrom Vučićem.

Kurir.rs/Kosovo Online/Euroaktiv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track