OGLASIO SE PETER STANO: Ova runda pregovora Beograda i Prištine je propala, ali ne i dijalog! Mogu se uvesti i dodatne mere!
Foto: Printscreen/Youtube

Portparol eu

OGLASIO SE PETER STANO: Ova runda pregovora Beograda i Prištine je propala, ali ne i dijalog! Mogu se uvesti i dodatne mere!

Politika -

Portparol Evropske unije Peter Stano ukazao je danas da šef evropske diplomatije Đuzep Borelj nije rekao juče da je dijalog propao, već da ova runda dijaloga nije donela rezultate, zato što se strane nisu složile.

- Drugim rečima, mi pomažemo da se prevaziđu razlike, ali nećemo imati uspeha sve dok strane nisu spremne na kompromis. Mi želimo da pomognemo, ali ako vi nekome želite da pomognete, a neko ne želi da mu se pomogne, šta možete da uradite - rekao je Stano.

Mere protiv Prištine su bile uvedene još pre eskalacija, ali ako Kurtijeva politika nastavi da bude kao do sad, sankcije će se produbiti.

- Ukoliko bilo koja članica EU ne vidi korake za deeskalaciju mogu se uvesti dodatne mere, ali i razmatrati mere za drugu stranu. To je proces koji članice prate, nisu zadovoljne razvojem događaja, imale su drugačija očekivanja i ukoliko situacija bude nastavila ovako da se razvija postoji mogućnost da se razmatra opcija o uvođenju dodatnih mera - dodao je.

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak će informisati sve članice EU o tome šta se desilo juče i nakon analize, članice EU će odlučiti šta dalje činiti.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track