SRBI NA KOSOVU PROLAZE KROZ PAKAO: Kurtiju više i ne treba razlog da nas hapsi i prebija, živimo od danas do sutra!
Foto: BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/DS

STRAH

SRBI NA KOSOVU PROLAZE KROZ PAKAO: Kurtiju više i ne treba razlog da nas hapsi i prebija, živimo od danas do sutra!

Politika -

Neizvesnost je svakog dana velika, a najgora je psihoza i život u neizvesnosti šta će još da smisle da nam urade. Nikad gore nije bilo za srpski narod nego ovo sada pod Kurtijem, a kraj ovakvoj situaciji se ne vidi, poručuju sagovornici Kurira

Nikada gore nije bilo za srpski narod na Kosovu i Metohiji nego sada kada kosovski premijer Aljbin Kurti sve žešće udara na nas, bukvalno na dnevnom nivou, poručuju za Kurir Srbi s Kosova i Metohije. Kako kažu, najgora im je neizvesnost i činjenica da žive od danas do sutra.

Naime, ne samo da su poslednji razgovori Beograda i Prištine u Briselu doživeli krah jer je Kurti odbio kompromisan predlog Evropske unije, koji su izneli posrednici u dijalogu Miroslav Lajčak i Đuzep Borelj, već je i posle toga uputio otvorenu pretnju Srbima poručivši da treba da plate i pate. Istovremeno, sve su učestaliji napadi na srpski narod na Kosovu, pa su tako samo dan kasnije kosovski policajci brutalno pretukli dvojicu srpskih mladića i to samo zbog kazne za nevezan pojas u automobilu, nakon čega su ih i priveli.

Uplašeni zbog dece

Srbi su s pravom sve više uplašeni za svoju sigurnost i, kako kažu, ne vide kraj Kurtijevom teroru i ludilu. Kako za Kurir navodi Radomir Vukašinović, otac Uroša Vukašinovića, radnika MTS, ćerke firme Telekoma Srbija, koji je krajem juna otet u blizini Leposavića dok je išao na posao pa priveden, narod je svakog dana sve više u čudu šta sve Kurtijev režim sprovodi protiv Srba na dnevnom nivou.

Kosovo, Severna Mitrovica, KiM, kosovski specijalci, kosovska policija
foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

- Narod, pravo da vam kažem, ne zna više ni kuda glavom udara. Neizvesnost je svakog dana jako velika, ja nemam jednostavno reči kojima bih opisao kako nam je svima. Ipak, najgora je ta psihoza... Svi živimo od danas do sutra u neizvesnosti šta će još da smisle da nam urade. Nikada gore nije bilo za srpski narod nego ovo sada pod Kurtijem, koji i ne traži razlog da nas hapsi i prebija! Jednostavno, ne vidi se kraj ovoj situaciji. Čak se i deca iz osnovnih i srednjih škola sve češće upisuju u škole u Srbiji jer je ljude strah da šalju decu ovde u škole. Zaista je strašno - kazao nam je Vukašinović.

I Suzana Trajković, supruga uhapšenog Slađana Trajkovića, koji je u pritvoru još od decembra 2022, kad je uhapšen u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici sa ostalim policajcima koji su napustili prištinske institucije, kaže da je situacija za Srbe izuzetno teška i da deluje sve gore iz dana u dan.

Suzana Trajković, Slađan Trajković
foto: privatna arhiva, printscreen Kosovo online

- Jako je teško, pogotovo imajući u vidu da smo nemoćni, nemamo šta da uradimo kako bi se ovo zaustavilo. I onda međunarodna zajednica kao nešto opominje Kurtija kada se desi neki incident, ali svi mi znamo da oni i drže sve to tako i da samo daju Kurtiju vetar u leđa da nas maltretira. Bukvalno ga huškaju, a ovamo ga kao opominju - kaže ona.

Odavde ne idemo!

Ona dodaje da je njen suprug ni kriv ni dužan već mesecima u pritvoru i da ima takav tretman da ne dobija potrebne lekove i terapije, te mu se zdravstveno stanje pogoršava.

- Slađan je smršao sa 126 na 101 kilogram. Klonuo je, kao i svi ostali naši koji su u pritvoru. Verovatno nam i ne pričaju kako ih sve tretiraju tamo da ne bismo brinuli. Nije ni čudo što među narodom postoji strah, iako smo mi narod koji se ne plaši. Ali mi odavde ne idemo - poručila je ona.

Marija Radosavljević, majka 15-godišnje devojčice i 17-godišnjeg dečaka koje su sredinom juna pretukli pripadnici specijalne kosovske policije, za Kurir kaže da su njena deca i dalje u strahu, te da svi strepe od toga šta sve može da se desi.

Marija Radosavljević
foto: Printscreen/Kosovo online

- Uplašen je narod, kako da ne bude? Pogotovo mi koji smo se već, da tako kažem, opekli i osetili na svojoj koži kako nas tretiraju. Ima, naravno, i onih koji su prkosni i ne daju se zaplašiti, ali ja lično sam, otkako su mi pretukli decu, samo na njih fokusirana i gledam da oni budu dobro. Kako ćemo i šta ćemo dalje u ovoj situaciji koja se ne smiruje, ne znam, ali mi nemamo gde - konstatovala je ona.

Milan Ivanović I pacijente šaljemo u druge bolnice

Milan Ivanović, nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica, kaže za Kurir da, nažalost, ne očekuje nikakvo poboljšanje situacije na KiM imajući u vidu da, kako kaže, Kurti neće skrenuti sa svog antisrpskog puta jer mu je to opstanak i politički i svaki drugi.

- Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog nenošenja pojasa pokazuje samo dokle su spremni da idu u maltretiranju Srba. Naravno da se ljudi plaše, pa svako malo privode Srbe, hapse, prebijaju, sada čak i bez ikakvog razloga... A Kurti još i preti da ćemo i dalje da patimo! Čak ne dozvoljavaju ni da lekovi ulaze iz Srbije, pa smo počeli da koristimo minimalno sve što možemo ili usmeravamo pacijente u druge bolnice po Srbiji. Ali moramo da budemo hrabri i da se branimo - istakao je on.

Hronologija Napadi na Srbe i provokacije u septembru

  • 3. 9. predstavnici Saveza ribolovaca tzv. Kosova uz pratnju policije naoružane dugim cevima kontrolisali i kažnjavali pecaroše na jezeru Gazivode
  • 3. 9. u Bošnjačkoj mahali postavljene zastave tzv. Kosova i Albanije na stubovima javne rasvete ispred srpskih kuća
  • 8. 9. više od 50 pripadnika tzv. Specijalne kosovske policije upali s dugim cevima u fabriku alata "Lola" u Zubinom Potoku i prestresali objekat
  • 10. 9. porodici Janačković treći put zapaljena povratnička kuća u Novom Selu Madunskom u opštini Vučitrn
  • 11. 9. trojica Albanaca napala mladića srpske nacionalnosti S. P. (20) iz Gračanice na putu Dobrotin - Donja Gušterica
  • 14. 9. pripadnici kosovske policije u Gračanici pretukli srpsku braću A. M. (24) i M. M. (19) zbog navodnog saobraćajnog prekršaja

Ivana Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja