Opozicija priča o ujedinjenju, a ni za isti sto ne mogu da sednu!
Foto: Petar Aleksić

FARSA

Opozicija priča o ujedinjenju, a ni za isti sto ne mogu da sednu!

Politika -

Sagovornici Kurira ukazuju da, iako bi za opoziciju bilo dobro da se ukrupni, to deluje nemoguće, imajući u vidu njihove brojne međusobne razmirice i otvorenu netrpeljivost

Narodni poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić poručio je da deo opozicije koji organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" treba da ide na izbore u jednom bloku kako bi izašao na crtu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. No, analitičari ukazuju da, iako bi za opoziciju bilo dobro da se ujedini, to deluje nemoguće, imajući u vidu njihove brojne međusobne razmirice i otvorenu netrpeljivost!

Aleksić je rekao da je njegov fokus i fokus Narodnog pokreta stvaranje jednog bloka koji će biti protivteža Vučićevom pokretu.

Prazna fraza

Miroslav Aleksić, Vuk Jeremić
foto: ATA Images

- Mislim da bi za Srbiju najbolje bilo da se za predstojeće izbore stvori blok onih koji četiri i po meseca, s još nekim organizacijama koje tu nisu, izađe zajedno na izbore. Ako i desnica napravi svoj blok, postoji ozbiljna šansa da se uzdrma režim - rekao je za Danas Aleksić, koji je nedavno i sam ušao u sukob s Vukom Jeremićem, liderom Narodne stranke, u kojoj je Aleksić bio potpredsednik.

Da opozicioni blok o kojem priča Aleksić jednostavno nije realan, za Kurir ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Dejan vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Ujedinjena opozicija je nužna i prazna fraza. Pa da li zaista Aleksić misli da bi Vuk Jeremić seo za isti sto i izašao na izbore s njim nakon što ga je politički izdao i uništio ostatak ostataka Narodne stranke. Da li bi to isto moglo da važi i za Zdravka Ponoša, koji je zbog svojih predsedničkih ambicija "zabio nož u leđa" Jeremiću postajući Đilasov "smokvin list" u predsedničkoj kampanji? A šta mislite o savezu Ćuta - Zelenović, koji vode medijski rat oko vlasništva nad Fejsbuk stranom? Realno, sve izgleda kao farsa, a na rečima se lažno podgreva opoziciono jedinstvo, koje je aktuelna fikcija Dragana Đilasa, iskonski propali mit iz devedesetih. Da bi ostvarili bolji rezultat, trebalo bi da prestanu s praznim pričama i krenu u susret izborima radom na terenu, pravljenjem alternativnog programa vlasti i lansiranjem novih ličnosti - kazao je Stanković.

Neuspešni pokušaji

Politički analitičar Branko Radun za Kurir kaže da predstavnici dela opozicije jedno pričaju, a drugo rade.

Branko Radun
foto: Kurri tv

- Teoretski je moguće da budu dve grupacije, da se okupe desni i ova leva, građanska. Ali, realno, bilo je dosta pokušaja i ranije, a uglavnom su svi bili ili neuspešni, ili su jako kratko trajali u tom svom ujedinjenju. Pa pre godinu i po, dve zajedno su bili i Zdravko Ponoš i Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić u istoj stranci, pa su se svi razišli. Non-stop neka preletanja i soliranja i proces realno ide u drugom pravcu, dele se, a ne udružuju se. A kad se dele i svađaju, tada opada i volja opozicionih birača da izlaze na izbore i glasaju za njih - kazao je Radun.

Vladimir Vuletić Jasno vidljive dve kolone

Sociolog Vladimir Vuletić smatra da se u ovom trenutku jasno vide dve kolone koje su naspram vladajuće koalicije.

- Imamo takozvani patriotski blok i grupaciju opozicionih stranaka koje su vidljive na aktuelnim protestima. Ako bi se sad održavali izbori, veliko je pitanje kako bi se koja stranka unutar tih blokova prestrojila. Kako vreme odmiče i kako se približavaju izbori, počeće da se otvaraju nova pitanja i svako od njih otvara prostor za nove podele - rekao je Vuletić nedavno za Kurir.

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track