ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE AKTIVAN U NJUJORKU: Dačić imao sastanke sa 18 ministara spoljnih poslova! Evo i o čemu su razgovarali!
Foto: Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

NA MARGINAMA ZASEDANJA 78. GENERALNE SKUPŠTINE un

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE AKTIVAN U NJUJORKU: Dačić imao sastanke sa 18 ministara spoljnih poslova! Evo i o čemu su razgovarali!

Politika -

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije imao je, tokom prvog dana na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, bilateralne sastanke sa ministrima inostranih poslova Kipra, Nepala, Jermenije, Burkine Faso i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iz Ministartsva spoljnih poslova su saopštili da je tokom susreta ministra Dačića sa ministrom inostranih poslova Kipra Konstantinosom Kombosom, razgovarano o daljem unapređenju bilateralnih odnosa dve prijateljske zemlje.

Tom prilikom, Dačić je istakao da Republika Srbija pridaje poseban značaj intenziviranju i produbljivanju veza i saradnje sa Republikom Kipar, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, uzajamnom poverenju, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti naših naroda.

Ministri su ponovili čvrste stavove u vezi sa podrškom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije i Republike Kipar, kao i obostrano zadovoljstvo stepenom ostvarene saradnje u multilateralnim forumima, posebno na planu ključnih spoljnopolitičkih prioriteta dve države. Izrazili su očekivanje da će se politički dijalog dodatno intenzivirati u narednom periodu, kroz razmenu bilateralnih poseta na visokom i najvišem nivou.

Ministar Kombos je podvukao da Kipar podržava evropski put Srbije i da su spremni da pruže tehničku i praktičnu pomoć u pristupanju EU.

Tokom razgovora šefa srpske diplomatije Dačića sa ministrom inostranih Nepala Narajanom Prakašom Saudom, ministri su se saglasili da bilateralne odnose dve zemlje karakterišu tradicionalno dobri odnosi i saradnja utemeljeni na principima UN, kao i dugogodšnje prijateljske veze iz Pokreta nesvrstanih zemalja.

Ministar Dačić je izrazio zahvalnost Nepalu na podršci po pitanjima koja su od najvećeg značaja za Srbiju, pre svega na principijelnom stavu o nepriznavanju.

Dogovoreno je da se u skorijoj budućnosti realizuju bilateralne posete i da se razmotre mogućnosti unapređenja saradnje u oblastima poljoprivrede, ekonomije i investicija, kao i saradnje između privrednih komora.

Ministar Dačić imao je sastanak i sa ministrom inostranih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom.

ivica dačić
foto: Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Sagovornici su razgovarali o pitanjima bilateralne agende. Obostrano je konstatovan značaj međusobnih poseta na visokom nivou, nastavka razgovora o pitanjima od zajedničkog interesa u cilju jačanja političkog dijaloga i razvoja uzajamno korisnih veza.

Mirzojan i Dačić razgovarali su i o pitanjima regionalne stabilnosti.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić sastao se sa ministarkom inostranih poslova Burkine Faso Olivijom Ragnagevende Ruambom, na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

ivica dačić
foto: Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Sagovornici su istakli da dve države vezuje tradicionalno prijateljstvo i izrazili spremnost da rade na unapređenju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Ministri su potvrdili interes za intenziviranjem političkog dijaloga u predstojećem periodu, uključujući i kroz razmene poseta na visokom nivou. Takođe, saglasili su se da postoji značajan prostor za unapređivanje saradnje u oblasti ekonomije, industrije, poljoprivrede, obrazovanja i kulture, kao i za nastavak saradnje na multilateralnom planu.

Ministar Ivica Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdulom bin Zajedom Al Nahjanom na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

ivica dačić
foto: Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Sagovornici su se složili da se prijateljske i strateške veze između dve zemlje razvijaju veoma dobro, te izrazili nadu da će se ovaj pozitivan zamajac u odnosima nastaviti, naročito kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

Takođe su podvukli da je značajno što unapređenje bilateralnih odnosa na političkom nivou prati trend intenziviranja ekonomske i investicione saradnje, kojoj će dodatni podsticaj dati otpočinjanje pregovora o zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini.

ivica dačić
foto: Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Dva šefa diplomatije izrazili su zadovoljstvo zbog uspešne saradnje na multilateralnom planu, kroz razmenu podrški u međunarodnim organizacijama, a ministar inostranih poslova UAE je u tom kontekstu čestitao Srbiji na izboru za domaćina specijalizovane izložbe EKSPO 2027.

Ministar Dačić se, na marginama generalne debate 78. zasedanja GS UN u Njujorku, susreo i sa šefovima diplomatije Mađarske, Luksemburga, Palestine, Venecuele i Nikaragve.

ivica dačić
foto: Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ranije, ministar Dačić je prisustvovao radnom doručku sa šefovima diplomatije zapadnog Balkana, čiji je domaćin bio ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Radnom doručku su, pored Dačića prisustvovali šefovi diplomatija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Slovenije.

ivica dačić
foto: Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Šef srpske diplomatije je na kraju prvog dana u Njujorku prisustvovao prijemima koje su priredili državni sekretar SAD Entoni Blinken i šef nemačke diplomatije Analena Berbok, što je bila dobra prilika za konstruktivne razgovore.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track