KO SU MONASI KOJI SU SE POTUKLI NA IMANJU SRPSKOG MANASTIRA HILANDARA: Pili su pa se zbog ovoga zakačili, mlađi zadržan u pritvoru
Manastir Hilandar, Foto: Shutterstock

evo šta se desilo

KO SU MONASI KOJI SU SE POTUKLI NA IMANJU SRPSKOG MANASTIRA HILANDARA: Pili su pa se zbog ovoga zakačili, mlađi zadržan u pritvoru

Društvo -

Tridesetpetogodišnji rumunski monah, koji je uhapšen na Svetoj Gori pod optužbom da je pretukao 53-godišnjeg beloruskog monaha na imanju manastira Hilandar, ostaje u pritvoru.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak za nanošenje teških telesnih povreda i upućen je na suđenje pred Prekršajnim sudom u Solunu, od kojeg je zatražio odlaganje. Zahtev je prihvaćen i ročište je zakazano za danas, ali je sud odlučio da ga do tada zadrži u pritvoru, uprkos suprotnom predlogu tužioca, prenosi grčki portal Lifo.

Podsetimo, incident se, kako prenose grčki mediji, dogodio u nedelju popodne na imanju Svetog manastira Hilandara. Čini se da su dvojica monaha konzumirala alkohol, a uzrok tuče je navodno neslaganje oko doktrinarnog pitanja, kako se navodi u spisu predmeta.

Hilandar

Hilandar je srpski pravoslavni muški manastir države pravoslavnih monaha koja postoji više od hiljadu godina. Manastir je sagrađen na inicijativu Svetog Save, koji je postao monah na planini Atos 1191. godine. Nalazi se u severnom delu Svete Gore, na poluostrvu Halkidiki odnosno trećem njegovom prstu. Manastir je udaljen 2,5 km od Egejskog mora.

- Šta je ovo, gospodine okrivljeni? - upitala ga je sutkinja Prekršajnog suda u Solunu.

On se u odgovoru izvinio, tvrdeći da je i njega udario 53-godišnjak, a čak je pokazao rukom na mesta na licu gde je navodno bio udaren. Sutkinja mu je savetovala da ode u bolnicu ako se ne oseća dobro.

Optuženi 35-godišnji Rumun rekao je da navodno živi u Svetom manastiru Kardica u Tesaliji, u centralnoj Grčkoj, ističući da je na Svetu Goru došao privremeno "na nekoliko dana". Napomenuo je i da žrtvu poznaju godinama.

Napadnuti 53-godišnjak iz Belorusije prvobitno je bio hospitalizovan sa povredama glave u Opštoj bolnici Poligiros na Halkidikiju, a zatim je iz predostrožnosti lečen u bolnici Hipokrat u Solunu, navodi se u dokumentu koji je predočen sudu.

Kurir/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track