"SRBE SU BUKVALNO OTELI, KURTI HOĆE RAT": Petković govorio o hapšenju Srba na Kosovu i Metohiji (VIDEO)
Foto: Printscreen/Video Plus

"SRBE SU BUKVALNO OTELI, KURTI HOĆE RAT": Petković govorio o hapšenju Srba na Kosovu i Metohiji (VIDEO)

Politika -

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je danas na konferenciji povodom hapšenja Srba od strane ROSU da je Aljbin Kurti očigledno krenuo da ispunjava pretnje koje je izrekao u Briselu - da će Srbi da pate i da plate.

- Uhapsili su Iliju Elezovića, uglednog domaćina, inače teškog onkološkog bolesnika, i odveli ka Prištini. Potom je, nakon blokade celog Zvečana, tzv. Kosovska policija je uhapsila i Dragana Milovića, nekadašnjeg policajca, oca troje dece, i on je odveden u pravcu Prištine - rekao je on.

Dodaje da je uhapšen Zoran Kostić od 73 godine, stric predsednika privremenog organa Vučitrn.

- Njega su bukvalno oteli. U tome su učestvovali radnici prištinske elektrodistribucije. Oni su mu zvonili na vrata, pod izgovorom da hoće da provere brojilo, i kada je izašao ispred kapije došao je civilni džip. Oni su bukvalno ugurali starijeg čoveka u džip i odveli u pravcu Prištine - rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da je policija tzv. Kosova prisutna u selu Kajkovo, sa namerom da i tamo verovatno uhapse nekoga.

- Kao što sam rekao, ova današnja hapšenja i kidnapovanja vrše se isključivo po nalogu Aljbina Kurtija, koji želi da protera srpski narod sa Kosova i Metohije. I ovo jeste primer etničkog čišćenja, hoće da proteraju Srbe sa vekovnih ognjišta. Aljbin Kurti hoće rat, i pored svih pritisaka međunarodne zajednice da krene ka deeskalacije, očigledno je da ima podršku nekoga - kaže on.

Petković kaže da su ti koji podržavaju Kurtija isti oni koji uvek govore o dve strane, i žele da dele odgovornost sa Beogradom.

Petar Petković
foto: Printscreen/Video Plus

- Apsolutno je nemoguće da Kurti pored svih pritisaka i dalje nastavlja sa nasilnim ponašanjem, i da hoće da izazove rat. To podržavaju neki na Zapadu - ističe direktor Kancelarije za KiM.

On kaže da Srbi nikome ništa nažao nisu učinili, i da nijedan Srbin nije izazvao nikakav incident na KiM.

- Nikoga nisu napali, žive svoje živote. Čak je i sam Kurti pred odlazak u Brisel rekao da je mirno na severu, da nema incidenata, a znamo da samo Kosovska policija izaziva incidente. Samo mi objasnite, zbog čega ova hapšenja onda. Zašto nakon završetka dijaloga u Briselu mi imamo ovakvo ponašanje Kurtija - kaže Petković.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da neko daje Kurtiju dozvolu za šikarniranje, i dodaje da će se vrlo brzo saznati, a da će o tome govoriti i predsednik Vučić na generalnoj skupštini UN.

- On će o ovome a i o drugim incidentima da priča sa svim relevantnim međunarodnim predstavnicima. Mi smo dobili nalog predsednika da krenemo sa svim pripremama za sazivanje hitne sednice SB UN o situaciji na KiM, i nameri Aljbina Kurtija da etnički očisti prostor KiM - kaže on.

Petković je podsetio i da je Svečlja danas pretio predsedniku Aleksandru Vučiću.

- Domet Svečlje su kamenice i suzavac. Mi ne tražimo dozvole od Prištine za dolazak na KiM, oni zloupotrebljavaju sporazume. Šta su nedavno radili sinu predsednika. Otišli su daleko, hapse ljude bez osnova, u civilnim odelima, bez oznaka ikakvih - ističe direktor Kancelarije za KiM.

Povodom nelegalne eksproprijacije srpske imovine, kao i o licenci MTS-a, Petković ističe da su o svemu obavešteni međunarodni partneri.

- Rekli smo im koji su to pravi razlozi poteza Aljbina Kurtija. On hoće da izazove krizu, i da izazove rat. Videćemo šta će se dešavati, mi sve vreme pozivamo na mir, pokazujemo da smo opredeljeni za dijalog, ali postoji jedna granica gde će i našem strpljenju doći kraj - rekao je on.

Petković kaže da činimo sve što možemo u Briselu i u UN, i da ćemo diplomatski raditi sve da se zaustavi Aljbin Kurti.

- U pitanju su životi ljudi na KiM. Mora da prestane šikaniranje srpskog naroda - zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track