SRBIJA MOŽE PREDNJAČITI U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA: Nemačka ambasadorka na sastanku sa Odborom za evropske integracije!
Foto: Zorana Jevtić

ANKE KONRAD

SRBIJA MOŽE PREDNJAČITI U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA: Nemačka ambasadorka na sastanku sa Odborom za evropske integracije!

Politika -

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad je u današnjem sastanku sa Odborom za evropske integracije istakla da Srbija ima potencijala da prednjači u evropskim integracijama u odnosu na druge države koje su u istom procesu.

- Predsednica Odbora Elvira Kovač je istakla da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali da taj proces već dugo traje bez vidljivih pozitivnih rezultata, imajući u vidu da već dve godine Srbija nije otvorila nijedan pregovarački klaster. To utiče i na porast evroskepticizma kod građana Srbije, konstatovala je ona - stoji u saopštenju Narodne skupštine.

Kovač je istakla i važnost u stabilnosti dijaloga Beograda i Prištine.

- Smatramo da napredak u procesu integracija nije u skladu sa postignutim reformama - naglasila je Kovač, dodajući „da se stiče utisak da EU fokus stavlja na zahteve za usklađivanjem spoljne politike sa evropskom i na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

Napredak pri evropskim integracijama se može primetiti kod svih država kandidata.

- Elvira Kovač je u razgovoru istakla da se u postojećim geopolitičkim okolnostima rata u Ukrajini, tema proširenja Evropske unije vratila u evropske institucije i izrazila zadovoljstvo što se, pored ubrzavanja evropskih integracija Ukrajine, Moldavije i Gruzije, spominje i važnost ubrzavanja ovog procesa i za Zapadni Balkan - piše u saopštenju.

Ambasadorka Konrad je optimista kada je u pitanju Srbija.

- Ambasadorka Konrad je istakla da Nemačka vidi Srbiju u Evropskoj uniji i naglasila da ima sve predispozicije da prednjači u tom procesu na Zapadnom Balkanu. Ocenila je da je najveći napredak postignut u ekonomskoj stabilizaciji i privrednom rastu, dok u oblastima vladavine prava i medijskim slobodama treba uložiti dalje napore u reformskim procesima - dodaje se.

Ona dodaje i mogućnost ubrzanja integracija u određenim sektorima.

- Zapadni Balkan neće izostati iz proširenja navela je ona, ističući da je neophodno da države kandidati ispune sve uslove za članstvo. EU razmatra i mogućnost brže integracije u pojedinim oblastima i programima, gde je to moguće, kao što su sajber pitanja – ukazujući da je Srbija već deo Transevropske mreže - istaknuto je.

Sastanku su prisustvovali i zamenica predsednice Odbora Dubravka Filipovski, kao i članovi i zamenici članova Odbora Natan Albahari, dr Ksenija Marković, Robert Kozma, Dunja Simonović Bratić i Zagorka Aleksić.

Učesnici sastanka osvnruli su se na eskalaciju sukoba na Kosovu i Metohiji tokom prethodnog dana, izražavajući žaljenje i neophodnost normalizacije situacije.

Razmenili su svoja mišljenja sa ambasadorkom Konrad i o procesu evropskih integracija i izneli svoje stavove o perspektivama ovog procesa za Srbiju i Zapadni Balkan.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track