VUČIĆ I ORBAN SE OBRATILI JAVNOSTI: "Razgovarali smo o važnim i strateškim pitanjima, imamo dobre rezultate"
Foto: Zorana Jevtić

VUČIĆ I ORBAN SE OBRATILI JAVNOSTI: "Razgovarali smo o važnim i strateškim pitanjima, imamo dobre rezultate"

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban obratili su se javnosti nakon današnjeg sastanka u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa.

Obraćanju zbog obaveza nije mogao da prisustvuje prestolonaslednik Abu Dabija Kaled bin Mohamed bin Zajed Al Nahjan.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da mu je velika čast da ugosti Orbana, i princa Kaleda, i da su pričali o svim važnim strateškim pitanjima.

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

- Usvojili smo dobar zaključak o formiranju timova za logistiku. Mi nemamo izlaze na more, i moramo da tražimo nova rešenja za izvoz i uvoz robe - rekao je predsednik.

Tema je bilo i formiranje zajedničkih kompanija u oblasti stočarstva.

- Pričali smo i o ulaganju u energetsku infrastrukturu. Mi u Srbiji imamo samo jedan naftovod na koji se vezujemo - kaže on.

Predsednik je rekao i da je razgovarano o situaciji u regionu, kao i o putu u EU, inicijativi BRIKS, i o svemu što UAE očekuju od te inicijative.

- Verujem da je ovo bio dobar sastanak, i dobar rezultat. Sada idemo na Beograd na vodi, a posle ću imati i bilateralni sastanak sa Orbanom. Veoma sam mu zahvalan na podršci Republici Srbiji - kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

On je Orbanu rekao da uvek može da se oseća kao da je kod kuće.

Obraćanje Viktora Orbana

Mađarski premijer kaže da je ekonomska saradnja Srbije i Mađarske odlična, i da činjenica da Srbija nije u EU prepreka, već mogućnost.

- Infrastruktura, trgovina i mogućnosti pred nama su bile tema. Mađarska još uvek nije učestvovala na sastanku poput ovog. Drago mi je što smo trećoj zemlji predstavili ove rezultate - kazao je on.

Viktor Orban
foto: Zorana Jevtić

Orban dodaje da će na bilateralnom sastanku tema biti migracije i situacija u EU.

- Mađarska je uvek u svakom sukobu bila na strani dijaloga, i mi nikada nismo podržavali sankcije protiv bilo koje zemlje - zaključio je Orban.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track