VAŠ MINISTAR JE ISKRIVIO BOLNU ISTORIJU STRADANJA: Muzej žrtava genocida uputio protestno pismo ambasadi Nemačke!
Foto: Printscreen

poruka

VAŠ MINISTAR JE ISKRIVIO BOLNU ISTORIJU STRADANJA: Muzej žrtava genocida uputio protestno pismo ambasadi Nemačke!

Politika -

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić uputio je danas protestno pismo ambasadorki Nemačke u Srbiji Anke Konrad, u kome se navodi da je izjava nemačkog ministra poljoprivrede Džema Ozdemira da je "Kosovo žrtva genocida sprovedenog od strane Srbije", neprihvatljivo iskrivljivanje istorije.

- Kao centralna institucija Republike Srbije posvećena očuvanju sećanja na Srbe, Jevreje i Rome žrtve genocida sprovedenog nad njima na teritoriji Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, veoma smo zabrinuti izjavom Nj.E. g. Džema Ozdemira, ministra poljoprivrede SR Nemačke, od 3. oktobra 2023. godine u kojoj je insinuirao navodni genocid koji je Republika Srbija izvršila nad kosovsko-metohijskim Albancima tokom trajanja Ratova za jugoslovensko nasleđe - navodi se u pismu Muzeja žrtava genocida.

U pismu se dodaje da izjava, koju je dao ministar SR Nemačke, predstavlja, ne samo neprihvatljiv primer iskrivljavanja istorije, već i snažan doprinos daljoj destabilizaciji celog regiona.

Muzej žrtava genocida
foto: Foto: Muzej žrtava genocida

- Verujući da je uvažena Vlada SR Nemačke potpuno svesna tragičnih posledica genocida izvršenih nad Jevrejima, Romima i Srbima tokom Drugog svetskog rata, ovaj Muzej očekuje da će se nemački državni zvaničnici uzdržavati od iskrivljavanja nedavne i bolne istorije regiona i iznošenja u javnost takvih ili njima sličnih tvrdnji koje su neodgovorne i istorijski netačne. Muzej smatra da je veoma uznemirujuće to što ministar zemlje koja je u potpunosti odgovorna za najmanje dva od tri genocida koji su se dogodili na evropskom tlu tokom Drugog svetskog rata sebe smatra kompetentnim da analizira prošlost i u javnosti govori o tragičnom i specifičnom istorijskom događaju iz perioda Ratova za jugoslovensko nasleđe koji nije sadržao nijedan element genocida - dodaje se u pismu.

U pismu se ističe da Muzej snažno veruje u potrebu da državni zvaničnici promovišu istorijske činjenice i da doprinose pomirenju, te da ne deluju na način koji vodi krivotvorenju ili netačnom definisanju istorijskih događaja.

"Muzej, potpuno svestan mogućih negativnih posledica istorijski potpuno netačne izjave koju je dao Nj.E. g. Ozdemir očekuje podršku Vaše uvažene Vlade kako bi se obustavilo sa takvim ili njima sličnim postupcima koja promovišu opasno iskrivljavanje istorije. Muzej žrtava genocida nastaviće da se snažno protivi tome, kao i svim drugim sličnim postupcima sa čvrstim uverenjem da ćemo samo zajedničkim naporima u borbi protiv iskrivljavanja istorije moći konačno da ostvarimo ideale demokratije i ljudskih prava. Muzej žrtava genocida koristi i ovu priliku da Ambasadi SR Nemačke u Republici Srbiji ponovi izraze svoga osobitog poštovanja", navodi se u pismu Muzeja žrtava genocida.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track