ŠEFICA MISIJE UNMIK NA SASTANKU SA MINISTROM DAČIĆEM: Zijade pozvala na hitnu deeskalaciju na severu KiM!
Foto: Beta Milos Miskov

poseta beogradu

ŠEFICA MISIJE UNMIK NA SASTANKU SA MINISTROM DAČIĆEM: Zijade pozvala na hitnu deeskalaciju na severu KiM!

Politika -

Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica Misije UNMIK Karolin Zijade istakla da je hitno potrebna deeskalacija tenzija na severu Kosova i Metohije, i pozvala Beograd i Prištinu da se vrate političkom dijalogu.

Zijade je istakla značaj održavanja konsultacija pred sednicu Saveta bezbednosti. U osvrtu na nedavne tragične događaje na KiM, založila se za adekvatnu i transparentnu istragu i istakla da UN u potpunosti podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije.

Zijade se danas u Beogadu sastala sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, nakon čega je pozvala na uzdržanost u porukama i akcijama.

- Ona je pozvala na transparentnost u istragama i odgovornost u vezi sa događajima od 24. septembra - navodi se u saopštenju UNMIK.

Dačić je na sastanku rekao da još uvek nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, što i dovodi do jačanja tenzija na terenu. Naglasio je da je predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN od velikog značaja za Srbiju, imajući u vidu kontinuirane jednostrane poteze Prištine koje za posledicu imaju jačanje nestabilnosti u pokrajini i dalje ugrožavanje elementarnih ljudskih prava Srba na KiM.

Ivica Dačić, Karolin Zijade
foto: Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Kako se dodaje, Zijade će se tokom dvodnevnog boravka u Beogradu sastati sa srpskim liderima i predstavnicima diplomatske zajednice, uoči predstojećeg sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM.

- Takođe, Zijade će podneti izveštaj Savetu bezbednosti kasnije ovog meseca - saopšteno je iz UNMIK.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track