PREMIJERKA BRNABIĆ RAZGOVARALA SA AMBASADORKOM NORVEŠKE: Melsom podržava Srbiju ka evrointegracijama!
Foto: foto: Vlada Srbije

sastanak

PREMIJERKA BRNABIĆ RAZGOVARALA SA AMBASADORKOM NORVEŠKE: Melsom podržava Srbiju ka evrointegracijama!

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić i novoizabrana ambasadorka Norveške Kristin Melsom saglasile su se danas da su bilateralni odnosi dve zemalje veoma dobri i sadržajni i da prostor za unapređenje sveobuhvatne saradnje uvek postoji, posebno u oblastima energetike i očuvanja životne sredine.

Premijerka je istakla da je fokus Vlade Srbije na usvajanju seta medijskih zakona, naglasivši da je na tome rađeno u saradnji sa Misijom OEBS i Delegacijom Evropske Unije u Srbiji, kao i uz veliku pomoć i podršku Ambasade Norveške, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Zahvalila se Melsom i na pomoći norveških eksperata i Norveškom centru za studije nasilja i traumatskog stresa Utoja, koji su došli u Beograd odmah nakon tragičnih događaja početkom maja u Srbiji i istakla da je njihova pomoć i podrška bila veoma značajna za roditelje, nastavnike i celu Vladu.

Brnabić je upoznala sagovornicu sa stanjem na KiM, napomenuvši da je Srbija uvek spremna na dijalog koji smatra osnovnim sredstvom za pronalaženje održivog rešenja.

Ukazala je da je srpsko i nealbansko stanovništvo predugo izloženo nasilju i diskriminaciji i upozorila na ozbiljan procenat ljudi koji je napustio prostor Kosova otkako je Aljbin Kurti na čelu privremenih institucija samouprave u Prištini, navodi se u saopštenju.

Melsom je informisala premijerku Srbije o energetskoj situaciji i energetskom miksu Norveške, istakla da je za razvijanje čistih izvora energije potrebno vreme i puno kompromisa u celoj zajednici, ali da su Norveška i njeni eksperti, kao i do sada, radi da nastave veoma uspešnu saradnju dve zemlje na tom planu.

Ambasadorka Melsom je prenela podršku Norveške evropskim integracijama Srbije i premijerki Brnabić čestitala na izboru Srbije za domaćina specijalizovane svetske izložbe EXPO 2027.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

02:18

Premijerka Brnabić na postavljanju kamena temeljca na Kablaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track